Τουρκία: Συνάντηση Cavusoglu- Di Maio

Τουρκία: Συνάντηση Cavusoglu- Di Maio

Cavusoglu: «Θέλουμε η Ανατολική Μεσόγειος να είναι χώρος συνεργασίας κι όχι σύγκρουσης»

Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Ιταλία για μόνιμη ειρήνη στη Λιβύη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του την Παρασκευή.

Ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ιταλία για μόνιμη ειρήνη και μια πολιτική διαδικασία που θα επιφέρει αποτελέσματα στη Λιβύη.

«Είμαστε ευγνώμονες στην Ιταλία που δεν συντάχθηκε με τον πολέμαρχο στρατηγό Khalifa Haftar στη Λιβύη, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες», δήλωσε ο Çavuşoğlu.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio υπογράμμισε επίσης ότι στοχεύουν για βιώσιμη ειρήνη στη Λιβύη.

Τουρκία και Ιταλία, και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, είναι δύο περιφερειακές δυνάμεις που έχουν κοινά συμφέροντα, ιστορία και αξίες στη λεκάνη της Μεσογείου.

Η Άγκυρα και η Ρώμη υποστηρίζουν την αναγνωρισμένη από την ΟΗΕ κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών (GNA), η οποία υπέγραψε δύο ξεχωριστά σύμφωνα με την Τουρκία στις 27 Νοεμβρίου όπου το ένα εξασφαλίζει στρατιωτική συνεργασία και το άλλο στα κοινά θαλάσσια σύνορα των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η Ιταλία έχει εποικοδομητική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη χώρα.

«Θέλουμε η Ανατολική Μεσόγειος να είναι ένας χώρος συνεργασίας και όχι σύγκρουσης», υπογράμμισε ο Mevlut Cavusoglu./ibna