Β-Ε: Ο Υπουργός Košarac θα διαπραγματευτεί μεγαλύτερo πλαφόν εξαγωγών

Β-Ε: Ο Υπουργός Košarac θα διαπραγματευτεί μεγαλύτερo πλαφόν εξαγωγών

Ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Staša Košarac πιστεύει ότι υπάρχει ανάγκη για διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την αύξηση των ποσοστώσεων για τις εξαγωγές ψαριών από τη Β-Ε προς τις χώρες της ΕΕ.

Εξήγησε ότι η Β-Ε εξάγει περίπου 500 τόνους αυτών των προϊόντων, κάτι που δεν είναι αρκετό.

«Θα διαπραγματευτούμε το θέμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανακοίνωσε ο Košarac, προσθέτοντας ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την εξαγωγή άλλων αγαθών από τη Β-Ε.

Πρόσθεσε ότι η καλύτερη μορφή προστασίας της εγχώριας παραγωγής είναι η Β-Ε να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες θα επιτρέψουν την τοποθέτηση των προϊόντων της σε ορισμένες νέες αγορές.

Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνει, εργάζονται επίσης για την υπογραφή συμφωνίας με τη Ρωσία, η οποία θα επιτρέψει καλύτερες δραστηριότητες εξωτερικού εμπορίου εγχώριων εταιρειών που ασχολούνται με τη μεταποίηση προϊόντων ψαριών, καθώς και άλλων τύπων κρέατος.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουν οι παραγωγοί μας να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους στην ΕΕ, την CFFTA και ορισμένες άλλες αγορές όπως η Κίνα, η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλων εταίρων με τους οποίους θα συνάψουμε διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Β-Ε.

Ανέφερε επίσης ότι η εξαγωγή εγχώριων προϊόντων πρέπει να εναρμονιστεί με τα διεθνή και άλλα πρότυπα.

Μετά τη σημερινή επίσκεψή του στην εταιρεία “Tropik fishing – Janj Fishery” με έδρα την Μπάνια Λούκα, ο Košarac επεσήμανε ότι η εταιρεία είναι αναγνωρίσιμη στην εγχώρια και ξένη αγορά, καθώς εξάγει περίπου το 70% της συνολικής παραγωγής ψαριών στη Β-Ε σε χώρες της ΕΕ και στην CEFTA αγορά.

Ο διευθυντής της εταιρείας Zoran Tepić επιβεβαίωσε ότι όλα τα παραγόμενα προϊόντα έχουν εξαχθεί σε ξένες αγορές, ακόμη και υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού. /ibna