Κροατία: Η χώρα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο για το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλώνει ο Plenkovic

Κροατία: Η χώρα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο για το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλώνει ο Plenkovic

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic δήλωσε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι ήταν ατυχές το γεγονός πως η επιδημία COVID-19 ξέσπασε εν μέσω της Κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόγω της οποίας οι λειτουργίες έπρεπε να ανασταλούν.

“Λυπούμαστε για αυτό, είχαμε ένα μεγάλο σχέδιο για την κοινώνηση των ευρωπαϊκών ζητημάτων στην Κροατία, ειδικά στην κροατική κοινωνία, την πολιτική ζωή, αλλά και προς τους πολίτες, αλλά η πανδημία COVID-19 άλλαξε ριζικά τον τρόπο διεξαγωγής των συναντήσεων σε επίπεδο Ένωσης”.

Προσέθεσε ότι τα δισεκατομμύρια ευρώ που αναλογούσαν στην Κροατία από το σχέδιο της ΕΕ για ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού δεν ήταν υπό αμφισβήτηση, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων κρατών μελών για το σχέδιο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν για πρώτη φορά το σχέδιο ανάκαμψης της Ε.Ε. για την επόμενη γενιά και μια πρόταση για τον νέο επταετή προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 1.850 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι λεγόμενοι “frugal four” (οι 4 της λιτότητας) – Αυστρία, Δανία, Κάτω Χώρες και Σουηδία – αντιτάχθηκαν στο σχέδιο αποκατάστασης αξίας 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κροατία αναμένεται να λάβει περισσότερα από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ για μια περίοδο τεσσάρων ετών, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα είναι επιχορηγήσεις και το ένα τέταρτο είναι δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Μιλώντας πριν από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη, ο Plenkovic δήλωσε ότι τα κεφάλαια που προορίζονται για την Κροατία δεν διατρέχουν κίνδυνο.

“Σίγουρα όχι. Πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κριτήρια που χρησιμοποίησε η ΕΚ ήταν αρκετά περιεκτικά, και είναι επίσης γεγονός ότι οι δύο πιο σημαντικές χώρες, η Γερμανία και η Γαλλία, υποστήριξαν την πρόταση της Προέδρου της ΕΚ (Ursula von der Leyen)”, τόνισε ο Plenkovic.

“Νομίζω ότι η τελική συμφωνία θα είναι πολύ κοντά σε αυτό που βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι. Δεν περιμένω σημαντικές αλλαγές”.

Οι «frugal four» επιμένουν τα κεφάλαια που προβλέπονται από το σχέδιο ανάκαμψης να δοθούν όχι ως επιχορηγήσεις, αλλά ως δάνεια.

Υπάρχει επίσης δυσαρέσκεια μεταξύ ορισμένων μελών της ομάδας Friends of Cohesion (Φίλοι της Συνοχής), τα οποία εκφράζουν φόβους ότι θα λάβουν λιγότερα χρήματα και ότι περισσότερα κονδύλια θα διατεθούν σε πλουσιότερες χώρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα ακόμη και πριν από την κρίση. /ibna