Σλοβενία: Σύσφιξη μέτρων στα σύνορα

Σλοβενία: Σύσφιξη μέτρων στα σύνορα

Από σήμερα (19 Ιουνίου), η Σλοβενία ​​επανέφερε αυστηρότερα μέτρα στα σύνορα με την Κροατία, προκειμένου να αποτρέψει την εισαγωγή νέων κρουσμάτων COVID-19 από χώρες των Βαλκανίων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Aleš Hojs, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε την Πέμπτη, παρουσίασε τις αλλαγές στους καταλόγους των χωρών που απαρτίζουν τη «μαύρη λίστα». Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προσέθεσε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο στον κατάλογο των χωρών με επιδεινούμενη επιδημιολογική κατάσταση. Η Βουλγαρία θα διαγραφεί από τον κατάλογο των επιδημιολογικά ασφαλών χωρών ή των διοικητικών μονάδων χωρών από τις 19 Ιουνίου 2020. Οι ακόλουθες χώρες θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο των επιδημιολογικά ασφαλών χωρών ή των διοικητικών μονάδων χωρών από τις 19 Ιουνίου 2020: Δανία, Γαλλία , Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Ισπανία.

Οι ταξιδιώτες από τη Β-Ε, τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο θα υπόκεινται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, ανεξάρτητα από το καθεστώς διαμονής στη Σλοβενία ​​ή την εθνικότητά τους. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει πλέον 34 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι χώρες της Ευρώπης.

Επιπλέον, ο αριθμός των εξαιρέσεων για αυτές τις χώρες έχει μειωθεί προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις, ιδίως των μεταναστών εργαζομένων, όπως ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Οι εξαιρέσεις για τις χώρες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα περιλαμβάνουν μεταφορείς και επιβάτες transit, οι οποίοι πλέον υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 12 ωρών έναντι 24 που προέβλεπαν οι προηγούμενοι κανονισμοί, και μεταφορείς που λειτουργούν στις λεγόμενες πράσινες λωρίδες που διασφαλίζουν την ομαλή μεταφορά αγαθών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ορισμένες κατηγορίες μεταναστών εργαζομένων εξαιρούνται επίσης, ωστόσο για να εισέλθουν στη χώρα θα κληθούν να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο πριν από τρεις ημέρες, με την πρόσθετη απαίτηση ότι η εξέταση πρέπει να έχει διεξαχθεί σε χώρα της ΕΕ.

Δύο προηγούμενες εξαιρέσεις για αφίξεις από αυτές τις χώρες, που αφορούσαν όσους επισκέπτονται συγγενείς ή ακίνητα στη Σλοβενία, καταργούνται.

Η απόφαση ελήφθη αφότου διαπιστώθηκε πως οι μισές από τις 26 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες βρέθηκαν να είναι “εισαγόμενες”, κυρίως από τη Β-Ε και τη Σερβία. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες νέες περιπτώσεις πρόκειται για επαφές αυτών των εισαγόμενων περιπτώσεων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να εισέλθουν στη Σλοβενία ​​χωρίς καραντίνα ήταν πολύ υψηλός. «Σε επιδημιολογικούς όρους, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αφοπλίσει το σύστημα υγείας».

Από την άλλη πλευρά, η Δανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Ισπανία έχουν προστεθεί στη «λευκή λίστα» των επιδημιολογικά ασφαλών χωρών. Αυτός ο κατάλογος, που αποτελείται κυρίως από μέλη της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν, περιλαμβάνει τώρα 24 χώρες μετά την απομάκρυνση της Βουλγαρίας.

Άτομα με άδεια μόνιμης ή προσωρινής παραμονής σε αυτές τις επιδημιολογικά ασφαλείς χώρες που φτάνουν από αυτές τις χώρες μπορούν να εισέλθουν στη Σλοβενία ​​χωρίς περιορισμούς.

Ο υπουργός Υγείας Tomaž Gantar είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας, αν και τόνισε ότι η Σλοβενία ​​προέβη σε αυτές τις κινήσεις για να προσέχει τα νώτα της, ώστε να διασφαλίσει ότι ο αριθμός των νέων λοιμώξεων δεν θα αυξηθεί σε σημείο που το μέγεθος των μολύνσεων και των επαφών θα είναι πολύ μεγάλο για να χαρτογραφηθεί.

Ο Gantar σημείωσε επίσης ότι οι Σλοβένοι είχαν αρχίσει να είναι «πολύ χαλαροί, σαν να έχουμε ξεχάσει ότι χρειάστηκαν τεράστιες προσπάθειες για να νικηθεί η επιδημία», υποδεικνύοντας ότι ορισμένοι περιορισμοί, για παράδειγμα όσον αφορά το μέγεθος των συγκεντρώσεων σε δημόσιους χώρους, ενδέχεται να γίνουν πιο αυστηροί εάν χρειαστεί. Επί του παρόντος, επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως 500 ατόμων.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για το γεγονός ότι ο αριθμός των λοιμώξεων αυξάνεται σημαντικά, ιδίως στα ιδρύματα φροντίδας και στην υγειονομική περίθαλψη. Η κυβέρνηση εργάζεται επίσης για λύσεις που θα επιτρέψουν στην οικονομία να λειτουργεί κανονικά σε περίπτωση δεύτερου κύματος, εξήγησε ο Υπουργός. /ibna