ΕΕ: Τα Pushbacks και η συνοριακή βία κατά των προσφύγων πρέπει να σταματήσουν

ΕΕ: Τα Pushbacks και η συνοριακή βία κατά των προσφύγων πρέπει να σταματήσουν

Κόλαφος για τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ είναι η επιστολή που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatović, αφήνοντας αιχμές, χωρίς να τις κατονομάσει, εναντίον χωρών όπως η Ιταλία, η Ελλάδα κ.α για τη χρήση pushbacks και βίας στα σύνορα τους.

«Στις 20 Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων θα αναδεικνύει τις δυσκολίες που υφίστανται οι πρόσφυγες. Αποτίω φόρο τιμής στην ανθεκτικότητα των προσφύγων και επαναλαμβάνω την έκκληση για προστασία και υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους», δήλωσε σήμερα η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatović, πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. «Πολύ συχνά, επιπρόσθετες δυσκολίες προκαλούνται σκόπιμα στους πρόσφυγες από πολλά κράτη στα οποία στρέφονται για προστασία, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Αυτό είναι απάνθρωπο και πρέπει να σταματήσει.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν στην αντιμετώπιση των πιο κατάφωρων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των προσφύγων. Τα Pushbacks είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Γίνονται η κανονικότητα και γίνονται ολοένα και πιο βίαια σε όλη την Ευρώπη. Η παράνομη πρακτική των pushbacks δεν στερεί μόνο από όσους μπορούν να ζητήσουν άσυλο αυτήν την ευκαιρία. Κατατρώει επίσης τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύει τους πρόσφυγες.

Πολύ συχνά, τα pushbacks δικαιολογούνται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνοντας έκκληση για το κοινό συμφέρον για να «προστατεύσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα». Δεν είναι σπάνιο το γεγονός ότι άλλες κυβερνήσεις παραμένουν σιωπηλές όταν εμφανιστούν αξιόπιστες ενδείξεις ώθησης. Ακόμη χειρότερα, ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνηγορούν ή ακόμη και επαινούν τα βαριά συνοριακά μέτρα ελέγχου που χρησιμοποιούνται από τους ομολόγους τους σε άλλες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις νομιμοποιούν ενέργειες που όχι μόνο παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, αλλά υπονομεύουν επίσης τις αξίες και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρώπη.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες και η συνοριακή βία απειλούν όχι μόνο τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και εκείνα των πολιτών των ευρωπαϊκών κρατών. Όταν η παράνομη και βίαιη δράση από την αστυνομία ή άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου μπορεί να πραγματοποιηθεί με ατιμωρησία, η λογοδοσία τους διαβρώνεται και η προστασία όλων των πολιτών μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Η ατιμωρησία για παράνομες αστυνομικές ενέργειες αναιρεί πράγματι την αρχή των ίσων δικαιωμάτων και αξιοπρέπειας για όλους και υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού στους κρατικούς θεσμούς.

Ζητώ, λοιπόν, από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των προσφύγων, σταματώντας τα pushbacks και τη βία στα σύνορα της επικράτειά τους και κρατώντας ο ένας τον άλλον να λογοδοτήσουν για την αποτυχία της προστασίας των προσφύγων και των δικαιωμάτων τους. Καλώ επίσης τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι τα εθνικά τους θεσμικά όργανα για τα ανθρώπινα δικαιώματα να έχουν την ικανότητα να παρακολουθούν και να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα και να τους παροτρύνουν να εφαρμόσουν τις συστάσεις τέτοιων θεσμών. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να διεξαχθούν αποτελεσματικές έρευνες για όλους τους ισχυρισμούς βίαιων ή ρατσιστικών περιστατικών στα σύνορα, ιδίως όταν εμπλέκονται δυνάμεις επιβολής του νόμου.

Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των προσφύγων δεν είναι επιλογή, αλλά ηθική και νομική υποχρέωση που πρέπει να τηρούν όλα τα κράτη μέλη»./ibna