Σερβία: 21 κόμματα και συνασπισμοί ζητούν την ψήφο 6,5 εκατομμυρίων Σέρβων ψηφοφόρων

Σερβία: 21 κόμματα και συνασπισμοί ζητούν την ψήφο 6,5 εκατομμυρίων Σέρβων ψηφοφόρων

Στην τελική ευθεία μπήκε η Σερβία για την εκλογική αναμέτρηση της 21η Ιουνίου καθώς από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή τηρείται η εκλογική «σιωπή» η οποία λήγει στις 20:00 (τοπική ώρα) την Κυριακή 21 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή της Δημοκρατίας στις κοινοβουλευτικές εκλογές θα συμμετάσχουν 21 εκλογικές λίστες κομμάτων και συνασπισμών οι οποίοι θα διαγωνιστούν για να ξεπεράσουν το κατώτατο όριο εισόδου στην Σερβική Εθνοσυνέλευση που ανέρχεται φέτος στο 3%, ενώ οι έδρες στο Κοινοβούλιο παραμένουν σε 250.

Όπως ανακοινώθηκε, 6.583.665 πολίτες της Σερβίας έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές και θα ψηφίσουν σε 8.386 εκλογικά κέντρα.

Η Εκλογική Επιτροπή της Δημοκρατίας (REC) υποχρεούται να ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα το αργότερο στις 25 Ιουνίου στις 20:00 (τοπική ώρα).

Η εκλογική «σιωπή» που τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, φέρνει μαζί της πολλές απαγορεύσεις μέχρι το τέλος της εκλογικής διαδικασίας.

Έτσι σύμφωνα με τον νόμο απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις, η δημοσίευση γκάλοπ καθώς και κάθε είδους προεκλογική προπαγάνδα.

Επίσης δεν επιτρέπεται η εμφάνιση πολιτικών συμβόλων και προπαγανδιστικό υλικό όσων συμμετέχουν στις εκλογές σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από τα εκλογικά τμήματα.

Εάν συμβεί μια τέτοια κατάσταση, το εκλογικό σώμα διαλύεται, βάσει νόμου, και η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε αυτό το εκλογικό τμήμα.

Την ημέρα της ψηφοφορίας, που είναι στις 21 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, από το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων από τις 07:00 έως τις 20:00 (τοπική ώρα), οι υποψήφιοι και οι αξιωματούχοι θα μπορούν να φωτογραφηθούν και επιτρέπεται να δημοσιευθούν ρεπορτάζ σχετικά με το πού ψήφισαν οι υποψήφιοι. Ωστόσο, αυτό που απαγορεύεται είναι οι δηλώσεις τους.

Εκτός από τις απαγορεύσεις, υπάρχουν πολλά πράγματα που επιτρέπονται ανεξάρτητα από την εκλογική «σιωπή». Έτσι μεταξύ άλλων επιτρέπεται η μετάδοση πληροφοριών σχετικά με την προσέλευση των ψηφοφόρων

Επίσης, είναι δυνατή η δημοσίευση βίντεο των αρμόδιων δημοκρατικών φορέων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων στα οποία εξηγούνται στους πολίτες πώς και με ποιον τρόπο μπορούν να ψηφίσουν./ibna