Αλβανία: Σε υποδομές και ενέργεια θα κατευθυνθεί ο δανεισμός για την ανάκαμψη από την πανδημία

Αλβανία: Σε υποδομές και ενέργεια θα κατευθυνθεί ο δανεισμός για την ανάκαμψη από την πανδημία

Η Υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας της Αλβανίας, Anila Denaj, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο δανεισμός που εξασφάλισε η Αλβανική κυβέρνηση, θα κατευθυνθεί στην ανάκαμψη της οικονομίας που επλήγη από την υγειονομική κρίση του COVID-19.

Η Υπουργός δήλωσε επίσης ότι έγινε ένας πρώτος υπολογισμός της ζημίας που προκλήθηκε από τον COVID -19 στις εισπράξεις των εσόδων που εκτιμάται ότι θα είναι στο 5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την Denaj, το δημόσιο χρέος εκτιμάται στο 75-80%.

Μιλώντας για το σχέδιο ανάκαμψης, η Denaj είπε ότι οι επενδύσεις σε υποδομές και ενέργεια είναι η πρώτη προτεραιότητα της Αλβανικής Κυβέρνησης.

«Υπάρχει μια ξένη επένδυση από μια γαλλική εταιρεία στον ενεργειακό τομέα, αξίας περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ, για καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια στην Karavasta. Θα είναι το αεροδρόμιο στη Vlora. Θα επενδυθεί επίσης σε οδικές αρτηρίες για την καλύτερη σύνδεση πόλεων και αγροτικών περιοχών, ώστε να αποφευχθεί η συγκέντρωση στα Τίρανα και στο Δυρράχιο, αλλά και για να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη κατανομή σε ολόκληρη την Αλβανία καθώς επίσης να βοηθήσει στον τουρισμό, ο οποίος έχει υποστεί τις χειρότερες επιπτώσεις από την πανδημία, να ανακάμψει», είπε.

Η Υπουργός είπε ότι θα δρομολογηθούν πολιτικές για την προώθηση βοήθειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής που ορίζει τη μείωση του φόρου κέρδους στο μηδέν και την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021, επιτρέπουμε στις μικρές επιχειρήσεις να ανακάμψουν σε 10 χρόνια. Για τις μεσαίες επιχειρήσεις, θα αναπτύξουμε ένα μέσο που θα είναι ένας συνδυασμός επιχορηγήσεων και εγγυήσεων, δημιουργώντας προγράμματα που μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά στην προετοιμασία, αλλά και στην εκταμίευση που στοχεύει κυρίως την επιχείρηση που επικεντρώνεται στην αυτοματοποίηση και την ψηφιοποίηση», δήλωσε η Υπουργός.

Ερωτηθείς για τις διοικητικές ενέργειες που έχουν σχεδιαστεί για να ληφθούν κατά των επιχειρήσεων που παραβλέπουν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, η υπουργός Denaj είπε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρωτόκολλα προκειμένου να αποφευχθεί ένα δεύτερο lockdown.

Όσον αφορά τις «πολεμικές» επιδοτήσεις, η Υπουργός Denaj ανακοίνωσε ότι το πρώτο πακέτο ωφέλησε 65 χιλιάδες πολίτες ή περίπου 1.000 περισσότερους από ό, τι είχε προβλεφθεί νωρίτερα. Το μέσο μηνιαίο ταμείο που εκταμιεύτηκε για αυτό το πακέτο, είπε, εκτιμάται σε περίπου 1,6 δισεκατομμύρια λεκ. Όσον αφορά το δεύτερο πακέτο βοήθειας που περιλαμβάνει το bonus των 40.000 λεκ, είπε η υπουργός Denaj, ότι προβλέπεται να ωφεληθούν περίπου 176 χιλιάδες άτομα./ibna