Β-Ε: Συνάντηση της αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας Σρπσκα με το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Lavrov στο Βελιγράδι

Β-Ε: Συνάντηση της αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας Σρπσκα με το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Lavrov στο Βελιγράδι

Το μέλος της Σερβικής Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik αξιολόγησε ότι η αποψεινή συνάντηση μεταξύ της αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας Σρπσκα και του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov στο Βελιγράδι ήταν επιτυχής, δηλώνοντας ότι τα θέματα που συζητήθηκαν απόψε θα τεθούν επίσης ενώπιον του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Dodik την επόμενη εβδομάδα στη Μόσχα.

Μετά τη συνάντηση στο Βελιγράδι, ο Dodik εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Lavrov για το χρόνο που κατάφερε να εξασφαλίσει ώστε να συνομιλήσει με την αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS), τονίζοντας ότι η σημερινή συνάντηση αποδεικνύει τη”συνεχή συνεργασία” που πραγματοποιείται στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ Αξιωματούχων της RS της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

“Όλα όσα έχουμε δημιουργήσει στο δρόμο της συνεργασίας μας παίρνουν σάρκα και οστά. Θέλω να εκφράσω τη βαθειά ευγνωμοσύνη μου στη Ρωσία για όλη τη βοήθεια κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κοροναϊού και, πάνω απ ‘όλα, για την πολιτική της ευαισθησία και για το γεγονός ότι δεν έχασε την ευκαιρία να προστατέψει την αλήθεια σχετικά με την κατάσταση εδώ στα Βαλκάνια, ειδικά για ζητήματα που έχουν σημασία για το σερβικό λαό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ”, δήλωσε ο Dodik σε δημοσιογράφους.
Υπενθύμισε ότι η Ρωσία επικρίνει συνεχώς με διάφορους τρόπους όσα λέει ο Ύπατος Εκπρόσωπος στη Β-Ε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο οποίος διαδίδει “ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στη Β-Ε” και χάρη σε μια τέτοια στάση από πλευράς Ρωσίας, η θέση της Δημοκρατίας Σέρπσκα είναι πολύ πιο ευνοϊκή.

Όπως είπε, στη συνάντηση με τον Lavrov επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον.
Προσέθεσε ότι η Ρωσία ευθυγραμμίζεται με το διεθνές δίκαιου, όπως και όλες οι συμφωνίες που αποτέλεσαν τη βάση για την επίλυση των συγκρούσεων σε αυτόν τον τομέα.

Ο Dodik εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι τα έργα για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, το οποίο είναι ένα σημαντικό οικονομικό έργο για την RS, θα συνεχιστούν.

Τόνισε ότι επιβεβαιώθηκε σήμερα ότι θα συνεχιστεί η πολιτική, πολιτιστική και άλλες μορφές συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας Σέρπσκα και της Ρωσίας.

“Αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε μετά την επιδημία του κορωνοϊού την πεποίθησή μας ότι έχουμε έναν υπέροχο φίλο στη ρωσική πλευρά, ανθρώπους που καταλαβαίνουν την κατάσταση και συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο που δεν θέλουν να βλάψουν άλλους”, επεσήμανε ο Dodik .

Ο Dodik ανέφερε ότι ο Lavrov ενημερώθηκε σήμερα για νέες λεπτομέρειες, σχετικά με το έργο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε, το οποίο παραβιάζει το συνταγματικό σύστημα με περίεργο τρόπο για να λαμβάνει παρα-Συνταγματικές αποφάσεις, και ότι η Δύση απαιτεί την τήρηση αυτών των αποφάσεων, οι οποίες συνήθως εναντίον του σερβικού λαού. / ibna