Σερβία: Ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων τους συζήτησαν Dačić-Lavrov

Σερβία: Ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων τους συζήτησαν Dačić-Lavrov

Ο Πρώτος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Σερβίας και ο Υπουργός Εξωτερικών Ivica Dačić δήλωσε σήμερα ότι η Σερβία δεσμεύεται σταθερά για την περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτικών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία βάσει στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Sergey Lavrov, που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντησή τους, ο Dačić επεσήμανε ότι και οι δύο χώρες είναι έτοιμες να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Τόνισε ότι η Σερβία είναι ευγνώμων στη Ρωσική Ομοσπονδία για τη συνεπή υποστήριξη για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της και τις προσπάθειες της χώρας μας να επιλύσει το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων με ειρηνικά μέσα, μέσω διαλόγου, χωρίς εκβιασμό και χωρίς να ευνοεί τη μία πλευρά, ειδικά όταν πρόκειται για δυτικούς εταίρους.

Ο πρώτος αναπληρωτής Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο Lavrov μίλησε επίσης γι’ αυτό σήμερα με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Aleksandar Vucic, στον οποίο έδωσε κάποιες ρωσικές εκτιμήσεις σχετικά με το τι είδους συμπεριφορά μπορεί να αναμένεται και προτάσεις για περαιτέρω διάλογο για το ζήτημα του Κοσμέτ.

Ο Dačić είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως εγγυητής της Συμφωνίας των Βρυξελλών, έπρεπε να συμμετάσχει περισσότερο στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, προσθέτοντας ότι οι συνεχείς μονομερείς ενέργειες και η μη εφαρμογή των συμφωνημένων υπονομεύουν την αξιοπιστία της Ένωσης.

Δήλωσε επίσης ότι είναι μια τακτική με νέες ιστορίες, όπως οι φόροι της Πρίστινα στα σερβικά αγαθά, ώστε να μην μιλάμε για την Ένωση Δήμων της Σερβίας.

Τώρα, είναι ικανοποιημένοι ότι οι φόροι έχουν καταργηθεί και αυτό που ήταν βασικό είναι η Ένωση Δήμων της Σερβίας, τόνισε ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τη δυσαρέσκεια ορισμένων δυτικών χωρών σχετικά με τη ρωσική βοήθεια κατά τη διάρκεια πανδημίας κορωνοϊού, ο Dačić επεσήμανε ότι δεν είναι δική τους δουλειά και ότι το κράτος θα λειτουργήσει όπως είναι προς το συμφέρον της Σερβίας.

Υπενθύμισε ότι η ίδια η ΕΕ είχε προβληματική θέση στο ζήτημα της αλληλεγγύης εντός της Ένωσης στην αρχή της πανδημίας, πόσο μάλλον απέναντι στις χώρες που δεν ανήκουν σε αυτήν.

Έτσι, η ΕΕ απαγόρευσε την εξαγωγή ιατρικού εξοπλισμού και έτσι λάβαμε ανθρωπιστική βοήθεια από την Κίνα και τη Ρωσία, για τις οποίες είμαστε ευγνώμονες. Δεν υπάρχουν ειδικά πολιτικά μηνύματα, γνωρίζουμε ποιοι είναι οι φίλοι μας, επεσήμανε ο Dačić.

Ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σερβία έχει καλές πολιτικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα, αλλά ότι οι οικονομικές σχέσεις βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο και ότι είναι απαραίτητο να βελτιωθούν.

Ο Lavrov τόνισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να συνεχίσει να στηρίζει τη Σερβία για το ζήτημα του Κοσμέτ και επανέλαβε ότι ο κύριο ρόλο στην επίλυση αυτού του ζητήματος διαδραματίζει το ψήφισμα 1.244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο, όπως αξιολόγησε, παραμένει σχετικό.

Είπε ότι η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε τη σύμφωνη γνώμη των δύο χωρών για τα περισσότερα θέματα και πρόσθεσε ότι τόσο η Μόσχα όσο και το Βελιγράδι υποστηρίζουν την ενίσχυση των δημοκρατικών αρχών της διεθνούς ζωής και ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διατήρηση στενού συντονισμού σε διεθνή φόρουμ.

Όπως επεσήμανε, η Ρωσική Ομοσπονδία υποστηρίζει την πορεία της σερβικής ηγεσίας στην οικοδόμηση εποικοδομητικών και καλών γειτονικών σχέσεων με όλες τις χώρες των Βαλκανίων και αξιολογεί θετικά τις προσπάθειες του Βελιγραδίου να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτό το σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Στο τέλος της κοινής συνέντευξης τύπου, ο Dačić χάρισε στον Lavrov κιθάρα, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας χάρισε ένα μικρόφωνο στον Πρώτο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό./ibna