Το Μαυροβούνιο εντείνει τα μέτρα κατά του COVID-19, οι πολίτες της Β-Ε μπορούν να μπουν στη χώρα μετά από αρνητικό PRC τεστ

Το Μαυροβούνιο εντείνει τα μέτρα κατά του COVID-19, οι πολίτες της Β-Ε μπορούν να μπουν στη χώρα μετά από αρνητικό PRC τεστ

Σήμερα, κατά τη συνεδρίασή του υπό την προεδρία του προέδρου Milutin Simović, ο Εθνικός Οργανισμός Συντονισμού για Λοιμώδη Νοσήματα (NCP) έλαβε αποφάσεις σχετικά με την υποχρεωτική χρήση προστατευτικών μασκών σε δημόσιους χώρους σε εσωτερικούς χώρους και μια προσωρινή αλλαγή στο καθεστώς εισόδου επιβατών από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη στο Μαυροβούνιο.

Έχοντας κατά νου τη δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στις χώρες της περιοχής και του αριθμού των νέων κρουσμάτων στο Μαυροβούνιο, αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους (δημόσιες αγορές, αγορές, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, δημόσια ιδρύματα, κ.λπ.), συν την υφιστάμενη υποχρέωση να φορούν μάσκες στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Η χρήση προστατευτικών μασκών είναι υποχρεωτική σε ανοιχτούς χώρους για τους υπαλλήλους στην εστίαση (σερβιτόροι, μπάρμαν, μάγειρες κ.λπ.).

Αναλύοντας την επιδημιολογική κατάσταση στη συνεδρίαση, επισημάνθηκε ότι ανεύθυνα άτομα, που εισέρχονται μέσω της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, εισήγαγαν τα περισσότερα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στο Μαυροβούνιο από τη Σερβία.

Ο Εθνικός Οργανισμός Συντονισμού αποφάσισε ότι το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας θα εξαιρέσει προσωρινά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από τον κατάλογο των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στο Μαυροβούνιο χωρίς θεσμική απομόνωση.

Από σήμερα, η είσοδος στο Μαυροβούνιο από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι δυνατή για τους πολίτες του Μαυροβουνίου, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και χωρών από τη λίστα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας με την υποχρεωτική υπόδειξη αρνητικού τεστ PCR ενός διαπιστευμένου εργαστηρίου, το οποίο λήφθηκε εντός 48 ωρών. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από σήμερα έως ότου το Μαυροβούνιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη συμφωνήσουν σε σαφείς διαδικασίες για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον έλεγχο των ατόμων που έρχονται στο Μαυροβούνιο από τρίτες χώρες μέσω της Β-Ε.

Οι επιβάτες δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο Μαυροβούνιο από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όσο είναι σε ισχύ αυτό το μέτρο, μέσω των συνοριακών διαβάσεων Šćepan Polje – Hum, στον δρόμο Plužine – Foča και Meteljka – Metaljka στον δρόμο Pljevlja – Čajniče.

Οι πολίτες του Μαυροβουνίου που βρέθηκαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, θα υποβληθούν σε καραντίνα στο σπίτι τους έως τα μεσάνυχτα, έως ότου εξεταστούν για κορωνοϊό, μετά την είσοδό τους στο Μαυροβούνιο.

Ο Εθνικός Φορέας Συντονισμού, προκειμένου να προστατεύσει περαιτέρω τους ηλικιωμένους, οι οποίοι, σύμφωνα με τα έθιμα και τις συνήθειες, συχνά συμμετέχουν σε τελετές κηδείας και μνημοσύνων, συνιστά αυτές οι συγκεντρώσεις να περιορίζονται στις οικογένειες και τους αξιωματούχους (ιερείς και εργαζόμενοι σε κοινές επιχειρήσεις) — και για να εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους από απόσταση, χωρίς χειραψίες και φιλιά./ibna