Β-Ε: Η διεθνή κοινότητα χαιρετίζει τη συμφωνία SDA-HDZ για τις εκλογές στο Mostar

Β-Ε: Η διεθνή κοινότητα χαιρετίζει τη συμφωνία SDA-HDZ για τις εκλογές στο Mostar

Ξένα θεσμικά όργανα, πρεσβείες και οργανώσεις χαιρέτισαν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι πολιτικοί ηγέτες της Β-Ε την Τετάρτη, επιτρέποντας τις τοπικές εκλογές στο Mostar μετά από 12ετές αδιέξοδο, προτρέποντάς τους να εφαρμόσουν τις απαραίτητες αλλαγές στην κοινοβουλευτική διαδικασία το συντομότερο δυνατό.

«Η διεξαγωγή δημοτικών εκλογών στο Mostar περιλαμβάνεται στις 14 βασικές προτεραιότητες της Γνώμης της Επιτροπής σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της Β-Ε στην ΕΕ. Όσον αφορά την πολιτική συμφωνία για περαιτέρω εκλογική μεταρρύθμιση, η ΕΕ υπενθυμίζει την ανάγκη πλήρους αντιμετώπισης των βασικών προτεραιοτήτων της Γνώμης για την πρόοδο της Β-Ε στην πορεία ένταξής της στην ΕΕ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josep Borell και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Oliver Varhelyi σε κοινή δήλωση, ώρες μετά τη συμφωνία που ήρθε μετά από συνομιλίες με τη μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητα στη Β-Ε.

«Ενώ λαμβάνεται υπόψη το συγκεκριμένο πλαίσιο χώρας, τα θέματα που σχετίζονται με τις εκλογές πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Δεν πρέπει να ληφθούν νομοθετικά ή πολιτικά μέτρα που θα κάνουν την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Sejdić-Finci και συναφών αποφάσεων πιο δύσκολη. Η Β-Ε πρέπει επίσης να εφαρμόσει τις συστάσεις του ΟΑΣΕ/ODIHR προκειμένου να βελτιώσει τη δημοκρατική ποιότητα των εκλογικών της διαδικασιών», ανέφεραν οι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Β-Ε χαιρέτισε επίσης τη συναίνεση που κατέλαβαν οι ηγέτες της Βοσνίας και της Κροατίας σχετικά με το Καταστατικό της Πόλης του Mostar και την εκλογική νομοθεσία, η οποία θα επιτρέψει τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών σε αυτήν την πόλη μετά από 12ετές αδιέξοδο.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου προς την εξεύρεση νομοθετικής λύσης για τις εκλογές στο Mostar. Είναι επίσης απόδειξη ότι με τη σωστή δέσμευση των πολιτικών ηγετών, μπορούν να επιλυθούν μακροχρόνια ζητήματα», δήλωσε η Αποστολή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Κρατικό Κοινοβούλιο θα «εξετάσει τις νομοθετικές αλλαγές το συντομότερο δυνατό».

«Παραμένει κρίσιμο να διασφαλιστεί ένα τελικό ψήφισμα που θα εγγυάται ότι οι πολίτες του Mostar μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους στις προσεχείς τοπικές εκλογές. Ελπίζουμε ότι οι πολιτικοί ηγέτες θα χρησιμοποιήσουν το μομέντουμ για να αρχίσουν επίσης να εξετάζουν μια ολοκληρωμένη εκλογική μεταρρύθμιση σύμφωνα με τις συστάσεις του ODIHR», δήλωσε ο ΟΑΣΕ, προτρέποντας τις αρμόδιες αρχές σε κρατικό επίπεδο να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Σεράγεβο χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι θα ανοίξει το δρόμο για τους πολίτες του Mostar να ψηφίσουν τελικά μετά από 12 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι ορισμένοι από τους ανώτερους αξιωματούχους της Β-Ε δεν είναι ικανοποιημένοι με τη συμφωνία.

«Από όσο μπορώ να δω, SDA και HDZ συμφώνησαν να προσπαθήσουν να εξαπατήσουν ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Κροάτης μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, ο Jeljko Komšić.

Η συμφωνία υπεγράφη στο Mostar την Τετάρτη από τον Bakir Izetbegović και τον Dragan Čović, τους ηγέτες της Δημοκρατικής Κόμματος Δράσης (SDA) και την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ BiH), παρουσία ξένων πρεσβευτών και τοπικών πολιτικών του Mostar.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ Eric Nelson, ο Πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου Matthew Field, ο διεθνής διαχειριστής στη Β-Ε, ο Ύπατος Αρμοστής Valentin Inzko και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Β-Ε Kathleen Kavalec παρευρέθηκαν επίσης στη συνάντηση για το Mostar./ibna