Κροατία: Συνελήφθη πρώην στέλεχος της VW

Κροατία: Συνελήφθη πρώην στέλεχος της VW

Ο Axel Eiser, πρώην στέλεχος της Volkswagen και της Audi, συνελήφθη στη διασυνοριακή διέλευση Kastel-Dragonja με τη Σλοβενία ​​την περασμένη εβδομάδα και τέθηκε υπό ανακριτική κράτηση στην Pula, ανέφερε η εφημερίδα Večernji List την Πέμπτη.

Ο Eiser, πρώην επικεφαλής της ανάπτυξης κινητήρων σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αυτοκινήτων στον κόσμο, ζητείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με την απάτη δοκιμών εκπομπών του 2015, γνωστή ως Dieselgate.

Μια έρευνα διαπίστωσε ότι η Volkswagen είχε προγραμματίσει κινητήρες ντίζελ να εκπέμπουν λιγότερους ρύπους κατά τη διάρκεια των ελέγχων εκπομπών, εξαπατώντας τους επιθεωρητές, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι συμμορφώθηκαν με τους κανόνες εκπομπών. Τα αυτοκίνητα εξέπεμπαν πολύ περισσότερη ρύπανση όταν ήταν στο δρόμο.

Ως αποτέλεσμα, η Volkswagen κατέβαλε πρόστιμα 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι στιγμής μόνο ένας μικρός αριθμός στελεχών συνελήφθησαν, ενώ άλλοι απέφυγαν τη δικαιοσύνη προς το παρόν επειδή η Γερμανία δεν εκδίδει τους δικούς της πολίτες.

Εξηγώντας τη διαδικασία έκδοσης, ο Krešimir Devčić, ανακριτής δικαστής στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Ζάγκρεμπ, δήλωσε ότι ο Eiser μπορεί να ασκήσει έφεση για την απόφαση κράτησης. Μετά από αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κληθούν να παράσχουν όλα τα σχετικά έγγραφα εντός 40 ημερών, μαζί με ένα αίτημα έκδοσης. Στη συνέχεια, το δικαστήριο θα αποφανθεί σχετικά με την αίτηση και η απόφαση υπόκειται σε έφεση, μετά την οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης αποφασίζει την έκδοση.

Ο Devčić είπε ότι ένα πρόβλημα θα μπορούσε να προκύψει εάν η Γερμανία ζητήσει επίσης την έκδοση του πολίτη της, οπότε η Κροατία θα βρεθεί «ανάμεσα σε συμπληγάδες» και η απόφαση θα πρέπει και πάλι να ληφθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει ακόμη λάβει το αίτημα έκδοσης, και όταν το λάβουμε, θα αποφασιστεί πρώτα από το δικαστήριο, οπότε πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι θα αποφασίσει. Θα ακολουθήσει η διαδικασία προσφυγής και ολόκληρη η νομική διαδικασία, οπότε προς το παρόν να είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσουμε αυτήν την υπόθεση”, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Dražen Bošnjaković.

Μπορεί να πάρει μήνες για να βγει απόφαση γι’ αυτή την υπόθεση και μέχρι τότε ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της Volkswagen και της Audi θα παραμείνει στη φυλακή της Pula./ibna