Ρουμανία: Υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο για τη φορολογία των «ειδικών» συντάξεων

Ρουμανία: Υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο για τη φορολογία των «ειδικών» συντάξεων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, ως σώμα λήψης αποφάσεων υιοθέτησε με 307 ψήφους υπέρ και μόνο μία κατά, το νομοσχέδιο για τη φορολογία όλων των λεγόμενων «ειδικών» συντάξεων.

Έτσι, οι ειδικές συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, της αστυνομίας και των δικαστικών, θα φορολογούνται στο 85% στην κατηγορία άνω των 7000 λέι, και 10% σε εκείνη μεταξύ 2000 και 7000 λέι. Εάν δεν αμφισβητηθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ο νόμος θα πρέπει να εκδοθεί από τον Πρόεδρο Klaus Iohannis.

Στην απόφαση της 6ης Μαΐου 2020, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε δηλώσει ότι
«οποιαδήποτε νομοθετική προσέγγιση που στοχεύει στις ειδικές συντάξεις δεν είναι συνταγματική … οι ειδικές συντάξεις δεν είναι προνόμιο, αλλά θεσπίζονται βάσει ενός ορισμένου καθεστώτος της σχετικής επαγγελματικής κατηγορίας» όταν κήρυξε αντισυνταγματικό τον Νόμο για την Κατάργηση των Ειδικών Συντάξεων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο αριθμός των δικαιούχων του ειδικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος ανέρχονται σε 9.500 άτομα, όπως πρώην δικαστές, διπλωμάτες, βουλευτές, πληρώματα πολιτικής αεροπορίας, μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επικουρικοί δικαστές και εισαγγελικές αρχές.

Ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban ανέφερε ότι η φορολογία των ειδικών συντάξεων λύνει ένα πρόβλημα, ενώ παραδέχεται ότι υπάρχουν πολλές άλλες ανισότητες στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Είπε ότι πρέπει να υπερισχύει μόνο η αρχή της αναλογικότητας και ότι υπάρχουν δύο λύσεις για την αύξηση των συντάξεων: αύξηση του μέσου μισθού και του αριθμού των εργαζομένων.

Ο πρώην Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Augustin Zegrean ισχυρίζεται ότι η πρόσθετη φορολογία αυτού του τύπου της σύνταξης είναι αντίθετη με το Σύνταγμα που αναφέρεται σε “δίκαιη κατανομή των φορολογικών επιβαρύνσεων”. Σύμφωνα με τον ίδιο, “εφόσον υπάρχει ένας ενιαίος φορολογικός συντελεστής 16%, πώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι ορισμένοι επωφελούνται από φορολογικό συντελεστή 16%, ενώ άλλοι 85%;/ibna