Τουρκία: Ο Volkan Bozkir εκλέχτηκε νέος Πρόεδρος της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Τουρκία: Ο Volkan Bozkir εκλέχτηκε νέος Πρόεδρος της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Ο Τούρκος διπλωμάτης Volkan Bozkir εξελέγη Πρόεδρος της επερχόμενης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σε ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, που ήταν χαρακτηριστική της εποχής της.

Φορώντας μάσκες και τηρώντας αποστάσεις, πρεσβευτές από 192 κράτη μέλη του ΟΗΕ κατέθεσαν στην εμβληματική αλλά κενή Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης για να ψηφίσουν κατά τη διάρκεια προκαθορισμένου χρόνο, ένα πρόσθετο στρώμα προστασίας την εποχή του COVID-19.

«Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, όλοι έπρεπε να εργαστούμε κάτω από εξαιρετικές συνθήκες για να ξεπεράσουμε τις μυριάδες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε», δήλωσε ο σημερινός Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Tijjani Muhammad-Bande, πριν από τις εκλογές.

«Πράγματι», πρόσθεσε, «αντιπροσωπεύουν την κοινή μας δέσμευση να διασφαλίσουμε την αδιάκοπη συνέχιση του σημαντικού έργου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις αξίες και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Volkan Bozkir, βετεράνος διπλωμάτης και βουλευτής, θα προεδρεύσει της 75ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση.

Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαιρέτησε την εκλογή του Τούρκου διπλωμάτη ως Προέδρου της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Πρέσβης Volka Bozkir, πρώην Υπουργός Υποθέσεων της ΕΕ και Διευθυντής Διαπραγματευτών, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, εξελέγη στις 17 Ιουνίου 2020 ως Πρόεδρος της 75ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του.

Εκλεγμένος με την πλήρη υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών μελών του ΟΗΕ, ο Πρέσβης Bozkir αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της 75ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 15 Σεπτεμβρίου 2020 για διάρκεια ενός έτους. Ένας Τούρκος πολίτης θα αναλάβει αυτήν την υψηλότερη θέση στο σύστημα του ΟΗΕ για πρώτη φορά στην ιστορία του οργανισμού, συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η Τουρκία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της το 2014 από την Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Άλλοι (WEOG) και ο Πρέσβης Bozkir διορίστηκε επίσημα σε αυτήν τη θέση στις 12 Σεπτεμβρίου 2019. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan δήλωσε επίσημα την υποψηφιότητα του Πρέσβη Μπόζκερ στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 17 Σεπτεμβρίου 2019».

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το μόνο όργανο στο οποίο όλα τα κράτη μέλη εκπροσωπούνται εξίσου είναι το βασικό όργανο λήψης αποφάσεων του ΟΗΕ, που λειτουργεί ως η φωνή και η συνείδηση ​​της διεθνούς κοινότητας. Για το λόγο αυτό, είναι υψίστης σημασίας η Γενική Συνέλευση να συνεχίσει να εκτελεί την εντολή της αποφασιστικά και αποτελεσματικά κατά την προσεχή περίοδο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συνεχίζοντας το ΥΠΕΞ της Τουρκίας σημειώνει ότι, «Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης αναλαμβάνει ηγετική θέση σε όλη αυτή τη διαδικασία και διαδραματίζει συμβιβαστικό ρόλο που επιτρέπει στα κράτη μέλη να λαμβάνουν σχετικές αποφάσεις σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα και τις λύσεις τους, με προοπτική την προώθηση της πολυμερούς και της διεθνούς συνεργασίας».

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο Πρέσβης Bozkir να αναλάβει τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης κατά την 75η επέτειο των Ηνωμένων Εθνών και στις δύσκολες στιγμές που το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών επιδιώκει αποτελεσματικές απαντήσεις στην πανδημία COVID-19.

Με αυτό ως κατανόηση, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Πρέσβης Bozkir, ως έμπειρος διπλωμάτης και πολιτικός, θα εκπληρώσει με επιτυχία αυτή τη διακεκριμένη ευθύνη, θα συνεισφέρει πολύτιμα στη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, καθώς και στην υπέρβαση αυτού του προβληματικού κεφαλαίου.

Εκ μέρους της Τουρκίας, του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο ιστορικό του καθήκον, το οποίο αποτελεί πηγή τιμής και υπερηφάνειας για το έθνος μας, καταλήγει η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ./ibna