Σερβία: Την πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον θα συζητήσουν Vučić-Lavrov

Σερβία: Την πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον θα συζητήσουν Vučić-Lavrov

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov επισκέπτεται σήμερα το Βελιγράδι όπου θα έχει συνομιλίες με τον Σέρβο Πρόεδρο Aleksandar Vučić.

Πριν από τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Vučić και τον ομόλογο του υπουργό Ivica Dačić, ο Lavrov ανακοίνωσε ότι το βασικό θέμα της συνομιλίας θα είναι, όπως ελπίζει, η πρόταση της Ουάσιγκτον για συνάντηση των ηγετών Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στα τέλη Ιουνίου στον Λευκό Οίκο.

Όπως δήλωσε χθες από τη Μόσχα, ο Lavrov αναμένει να συζητήσει συγκεκριμένα πώς η Σερβική ηγεσία βλέπει τα πρακτικά βήματα των χωρών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διαμεσολάβηση για τη συνέχιση του διαλόγου.

«Ο Πρόεδρος Vladimir Putin έχει επανειλημμένα τονίσει, μεταξύ άλλων σε συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Aleksandar Vučić, ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει τις συμφωνίες με το Κοσσυφοπέδιο που θα γίνουν αποδεκτές από τους Σέρβους πολίτες, αλλά όχι βάσει των γραπτών κειμένων, αλλά σχετικά και με τη δυνατότητα εφαρμογής τους» είπε ο Lavrov σε δημοσιογράφους

Όπως εξήγησε, ο επικεφαλής της Ρωσική Διπλωματίας, δεν θα ήθελε οι πιθανές συμφωνίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα να έχουν την ίδια μοίρα όπως «με τη μεσολάβηση των Βρυξελλών», όταν αυτή η διαμεσολάβηση «παρέμεινε μόνο στα χαρτιά.

Η σημασία της επίσκεψης του Sergey Lavrov σε σχέση με τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin με το Κρεμλίνο να δηλώνει ότι «η Μόσχα έχει δεσμευτεί για συμβιβαστική λύση, αποδεκτή από το Βελιγράδι, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Με αυτήν την επίσκεψη του Sergey Lavrov, σε μια στιγμή που ο Miroslav Lajcak προσπαθεί να επαναφέρει τον διάλογο με την Πρίστινα και να ζητήσει από τους εκεί αξιωματούχους να καταλήξουν σε συμφωνία με το Βελιγράδι, ενώ στην Ουάσιγκτον περιμένουν τον ηγέτη του Κοσσυφοπεδίου και τον Aleksandar Vučić με παρόμοιες ιδέες, ο Lavrov δείχνει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να παρακαμφθεί στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο, όπως ανακοινώθηκε από τον Grenell, θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου και πριν από αυτή, στις 24 Ιουνίου, ο Σέρβος πρόεδρος θα πάει στη Μόσχα όπου θα παρευρεθεί στον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης και θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin./ibna