Ελλάδα: Στη Αίγυπτο ο Έλληνας ΥΠΕΞ – Άρθρο του στη Al-Ahram

Ελλάδα: Στη Αίγυπτο ο Έλληνας ΥΠΕΞ – Άρθρο του στη Al-Ahram

Άρθρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια, φιλοξενεί η Αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram, επ’ ευκαιρία της επίσκεψη του στο Κάιρο, όπου θα έχει την Πέμπτη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Sameh Shoukry, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi.

Στο άρθρο του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι διαχρονικά Ελλάδα και Αίγυπτος αντικρίζουν η μια την άλλη με τη Μεσόγειο να αποτελεί γέφυρα μεταξύ τους, μια γέφυρα φιλίας, κατανόησης, συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην μέχρι σήμερα ζωντανή ελληνική παρουσία στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο, όπου οι παροικίες των Ελλήνων ομογενών, το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και η Ιερά Μονή της Αγία Αικατερίνης στο Σινά, συνεισφέρουν πολλαπλά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αιγύπτου, τονίζοντας δε ότι όλα τα ανωτέρω αποτελούν περίτρανη απόδειξη της θρησκευτικής ανοχής της Αιγύπτου και την καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση.

Επιπροσθέτως ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η κοινή αντίληψη της Ελλάδας και της Αιγύπτου είναι πως η Μεσόγειος μπορεί και πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης για όλους τους λαούς της, υπογραμμίζοντας την πίστη των δύο χωρών ότι το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί τη μόνη πυξίδα των κρατών για να αναπτύσσουν τις σχέσεις τους και να επιλύουν τις διαφορές τους.

Ο Επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας επαναβεβαίωσε ότι σήμερα η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μεσόγειο απειλούνται, τονίζοντας ότι με το παράνομο και άκυρο μνημόνιο που υπέγραψε με τον al-Sarraj της Λιβύης, αλλά και με την εμπλοκή της στον λιβυκό εμφύλιο κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Τουρκία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα και υπονομεύει τα δικαιώματα των χωρών και των λαών της περιοχής.

«Ελλάδα και Αίγυπτος, οι δυο παλαιότεροι πολιτισμοί στη Μεσόγειο, πάντα είχαν ανοιχτά σύνορα και πάντα η μεταξύ τους θάλασσα ένωνε τις δύο χώρες αντί να τις χωρίζει» σημείωσε δε ότι «με την απαράδεκτη παρεμβατικότητά της και τις παράνομες ενέργειές της, η Τουρκία επιδιώκει να καταργήσει τα κοινά θαλάσσια σύνορα Ελλάδας -Αιγύπτου και τον κοινό τους δρόμο προς τη συνεργασία, την ανάπτυξη και την ευημερία» συνέχισε ο Νίκος Δένδιας.

Στη συνέχεια στο άρθρο του υπογράμμισε ότι η Τουρκία με την επεκτατική τακτική υπονομεύει τη περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, όπως και την ειρήνευση στη Λιβύη, που επιχειρεί να προωθήσει η πρόσφατη πρόταση του Προέδρου El-Sisi, που η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες της περιοχής χαιρέτησε. Επισήμανε επίσης ότι η Τουρκία προσπαθεί να ποδηγετήσει τον αραβικό κόσμο σύμφωνα με τις δικές της «ηγεμονικές» επιδιώξεις και δημιουργεί προβλήματα σε όλους της τους γείτονες, παραβιάζοντας την κυριαρχία της Λιβύης, της Συρίας, της Κύπρου, γεγονός που υπονομεύει το ίδιο το μέλλον της περιοχής.

Σημείωσε επίσης ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν προσπαθήσει επί μακρόν να διαμορφώσουν συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης για την περιοχή και συνεργάζονται στενά στους διεθνείς οργανισμούς, όπως επίσης και στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Πρόσθεσε δε ότι οι διμερείς τους σχέσεις αναπτύσσονται διαρκώς σε μια σειρά τομέων, όπως η οικονομία, η επιχειρηματικότητα, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, αλλά και η αμυντική συνεργασία.

Τόνισε δε ότι οι δύο χώρες αποτελούν πράγματι φυσικούς στρατηγικούς εταίρους κι αυτό έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρο μέσα από την Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, ένα πρωτοπόρο σχήμα περιφερειακού διαλόγου που προάγει μια στενή εταιρική σχέση μεταξύ των τριών χωρών και έχει εγκαθιδρύσει μια πολύ παραγωγική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η αγροτική παραγωγή, η ναυτιλία, οι θαλάσσιες μεταφορές, οι υποδομές, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ενεργειακή συνεργασία.

Όπως σημειώνει στο άρθρο του με το τριμερές αυτό σχήμα έχουν τεθεί οι βάσεις για μια ευρεία, πολυεπίπεδη συνεργασία, η οποία δεν στρέφεται εναντίον άλλης χώρας της περιοχής, γεγονός που αναγνωρίζουν οι πάντες. Υπογράμμισε πως δεν είναι τυχαίο ότι στο τριμερές αυτό σχήμα συμμετείχε πρόσφατα μια ακόμα μεγάλη μεσογειακή χώρα, η Γαλλία, όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ευτυχής που έχει δημιουργηθεί μια γέφυρα συνεννόησης και συναντίληψης που εκτείνεται σε όλη τη Μεσόγειο ως και τον Κόλπο, καθώς και για το γεγονός ότι η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, αποτελούν γέφυρα ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και προωθούν συστηματικά τη συνεργασία ανάμεσα στο Κάιρο και τις Βρυξέλλες.

Επιπρόσθετα εξέφρασε την ελπίδα να συμβάλλει η επίσκεψή του στο Κάιρο στην περαιτέρω ενίσχυση της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και στην ουσιαστική προώθηση των μεταξύ τους συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου, όπως ακριβώς πέτυχε η Ελλάδα πρόσφατα με τη Ιταλία.

Καταλήγοντας στο άρθρο του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, τόνισε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος υποστηρίζουν ένθερμα να επιλύονται οι υπάρχουσες εκκρεμότητες μεταξύ των χωρών με διάλογο και συμφωνίες και όχι με παράνομες μονομερείς ενέργειες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας και αυτό το  έχουν έμπρακτα αποδείξει. Σε αυτή τη βάση, εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα απευθύνει ένα μήνυμα συνύπαρξης, κατανόησης, σταθερότητας και εμπιστοσύνης για ολόκληρη την περιοχή, για ολόκληρη τη Μεσόγειο./ibna

Πηγή: Al-Ahram