Τα δυο χρόνια από τη Συμφωνία των Πρεσπών χαιρέτισαν με μηνύματα τους, Τσίπρας, Κοτζιάς, Zaev και Dimitrov

Τα δυο χρόνια από τη Συμφωνία των Πρεσπών χαιρέτισαν με μηνύματα τους, Τσίπρας, Κοτζιάς, Zaev και Dimitrov

Στα δυο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρθηκαν με αναρτήσεις τους στα social media οι πρωταγωνιστές της ιστορικής Συμφωνίας, Zoran Zaev, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Κοτζιάς και Nikola Dimitrov.

Ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, τιμά την δεύτερη επέτειο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Πριν δύο χρόνια συναντηθήκαμε στις Πρέσπες που στο διάβα της ιστορίας διέσχισαν νικητές και ηττημένοι, θριαμβευτές και τραγικοί ήρωες.

Απευθυνθήκαμε στους λαούς μας, τους λαούς των Βαλκανίων, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους αλλά βασανίστηκαν και βασανίζονται από το δηλητήριο του εθνικιστικού μίσους, των διεθνών συρράξεων και των αδελφοκτόνων πολέμων.

Και αποδείξαμε μια για πάντα ότι στην ιστορία των Βαλκανίων δεν χρειάζονται νικητές και ηττημένοι. Αρκεί ο σεβασμός και η ισχυρή βούληση για ένα κοινό μέλλον ειρήνης και συνανάπτυξης.

Η Ελλάδα βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Το αποδεικνύουν στην πράξη ακόμα και αυτοί που πολέμησαν τη Συμφωνία.

Αυτοί που μίλησαν για «προδοσίες» και «εθνικές υποχωρήσεις». Αυτοί που περπάτησαν πλάι-πλάι με τους εθνικιστές και τους χρυσαυγίτες.

Είναι οι ίδιοι που σήμερα μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τις σχέσεις της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία και το ρόλο της χώρας στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, την πιο δύσκολη στιγμή.

Η ιστορία τιμά αυτούς που τη γράφουν. Όχι αυτούς που σύρονται πίσω της.»

Ο πρώην Πρωθυπουργός και ηγέτης του SDSM Zoran Zaev, κι αυτός με μήνυμα του στο Facebook κάνει αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών αναλύοντας γιατί άξιζε τον κόπο.

«Σήμερα είναι ακριβώς δύο χρόνια από τότε που υπογράψαμε τη Συμφωνία Πρεσπών. Σήμερα μπορούμε ελεύθερα να πούμε. Κερδίσατε!

Άξιζε τον κόπο γιατί γίναμε πλήρες μέλος της ισχυρότερης στρατιωτικο-πολιτικής συμμαχίας στον κόσμο – του ΝΑΤΟ. Καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι, δίπλα-δίπλα με τους πιο επιτυχημένους, πιο ανεπτυγμένους και ισχυρότερους. Το Μακεδονικό μέλλον είναι ασφαλές και τα σύνορα είναι για πάντα ασφαλή.

Άξιζε τον κόπο γιατί η Συμφωνία Πρεσπών μας έφερε ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τελικά ανοίξαμε τις πόρτες για την ένταξή μας στην ΕΕ. Μετά από 15 χρόνια αναμονής, ξεκινάμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι η ισχυρή μας υποστήριξη για την ανάπτυξη, αλλά και για την αντιμετώπιση προκλήσεων και κινδύνων όπως ο κορωνοϊός. Στο παρελθόν, λάβαμε πολλή βοήθεια και υποστήριξη από αυτούς.

Άξιζε τον κόπο γιατί σήμερα έχουμε γείτονες που μας υποστηρίζουν σθεναρά. Στην πορεία μας προς ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η Ελλάδα τώρα όχι μόνο δεν μας εμποδίζει, αλλά επίσης βοηθά την ταχεία ένταξή μας.

Άξιζε τον κόπο γιατί παρείχαμε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας, μια αναπτυσσόμενη οικονομία και νέες συνεργασίες και φιλίες. Έχουμε συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα στην περιοχή και έχουμε γίνει ένα λαμπρό παράδειγμα για όλους. Προχωράμε μπροστά!»

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και πρωτεργάτης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ηγέτης του Κινήματος Πράττω, Νίκος Κοτζιάς με ανάρτηση του στο Twitter και απευθυνόμενος στον παλιό ομόλογο του νυν Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov γράφει,

«Έχουν περάσει δύο χρόνια, φίλε μου. Η ζωή μας δικαίωσε.

Προωθήσαμε τη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ των λαών μας και των χωρών μας.

Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Μετατρέψαμε την Ιστορία από μια φυλακή σε σχολείο για το μέλλον.

Ο Nikola Dimitrov απάντησε στο tweet του Νίκου Κοτζιά, με τα λόγια του Nelson Mandela, «φαίνεται πάντα αδύνατο μέχρι να τελειώσει». Αποδείξαμε φίλε μου ότι τα θαύματα είναι δυνατά. Ότι εμείς στα Βαλκάνια, μπορούμε επίσης να επιλύσουμε τις δυσάρεστες διαφορές με ευρωπαϊκό τρόπο. Έχουμε κάνει τις χώρες μας τόσο στη στάση όσο και στη φιλία μεγαλύτερες»./ibna