B-E: Γράμμα δυσαρέσκειας στον Πρωθυπουργό της Una-Sana από την ΕΕ

B-E: Γράμμα δυσαρέσκειας στον Πρωθυπουργό της Una-Sana από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ενδέχεται να επανεξετάσει τη βοήθειά της για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εάν οι τοπικές αρχές δεν σεβαστούν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ζήτημα της μετανάστευσης, τονίζει ο ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως απάντηση στον αρχηγό της κυβέρνησης στο καντόνι Una-Sana, τη βορειοδυτική περιοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Β-Ε), η οποία έχει πληγεί στο μεγαλύτερο βαθμό από τη μεταναστευτική κρίση, όπως μεταδίδει η τηλεόραση N1.

«Λυπάμαι βαθιά για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνησή σας τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της απειλής να κλείσει κέντρα υποδοχής, της παρεμπόδισης του έργου των ανθρωπιστικών εταίρων μας, της βίαιης μετακίνησης ευάλωτων πληθυσμών στη μονάδα Lipa και της έλλειψης σεβασμού προς τις αποφάσεις του Υπουργείου Ασφαλείας», ο Christian Danielsson, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση, σημειώνει σε επιστολή του προς τον Mustafa Ružnić, τον πρωθυπουργό του καντονιού της Una-Sana (USK), ο οποίος προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ιδιωτικά στρατόπεδα μεταναστών που βρίσκονται στις αστικές ζώνες του καντονίου έπρεπε να κλείσουν.

Ο Ružnić επέκρινε επίσης τον Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Β-Ε Johan Sattler για τις μεθόδους διαχείρισης της μετανάστευσης στη Β-Ε και την έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς του για τα θεμελιώδη και περιουσιακά δικαιώματα του τοπικού πληθυσμού.

«Οι αρχές και οι πολίτες του USK αδημονούν να μάθουν τι έκανε η αυτού Εξοχότης (Sattler) για την εφαρμογή του συμπεράσματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση, η οποία προβλέπει την υποχρέωση για ισορροπημένη εγκατάσταση παράνομων μεταναστών σε ολόκληρη την επικράτεια της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και όχι μόνο στο USK, όπως στο παρελθόν, καθώς και για το συμπέρασμα ότι όλα τα κέντρα μεταναστών που ανεγέρθησαν σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις πρέπει να κλείσουν και να μεταφερθούν σε τοποθεσίες που ανήκουν στο κράτος», είχε δηλώσει ο Ružnić πριν ένα μήνα.

Ωστόσο, η απάντηση των Βρυξελλών υποδεικνύει ότι η ευθύνη για την αποτυχημένη διαχείριση της μετανάστευσης βαραίνει τις τοπικές Αρχές.

«Συμφωνώ ότι, παρά τους σημαντικούς πόρους και τις συμβουλές εμπειρογνωμόνων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα αποτελέσματα εξακολουθούν να λείπουν. Με έκπληξη διαβάζω ότι θεωρείτε ότι αυτό προέκυψε ως αποτέλεσμα της αδράνειας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: ενώ ανταποκριθήκαμε σε όσα υποσχεθήκαμε, εξαρτάται από εσάς και τις υπόλοιπες αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κατά πόσο τα απαραίτητα βήματα που περιγράφονται παραπάνω θα εκπληρωθούν, ιδίως όσον αφορά τον προσδιορισμό κατάλληλων δημόσιων ακινήτων για πρόσθετα προσωρινά κέντρα υποδοχής», ο Danielsson υπογραμμίζει, εκφράζοντας «πλήρη εμπιστοσύνη» στις ενέργειες του πρέσβη Sattler καθώς και στις ενέργειες του κ. Nino Hartl, του ανώτερου εμπειρογνώμονα για τα μεταναστευτικά κύματα που αναπτύσσονται μέσω της βοήθειας της ΕΕ.

«Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι αυτά τα συμπεράσματα απαιτούσαν την αντικατάσταση των καταλυμάτων σε ιδιόκτητους χώρους με εγκαταστάσεις σε δημόσια κτίρια. Ελλείψει επαρκούς χωρητικότητας σε δημόσιους χώρους, το αναγκαστικό κλείσιμο των κέντρων στο Bira και Miral θα δημιουργούσε ένα κενό στο ζήτημα της στέγασης, και θα οδηγούσε σε ακόμη μία ανθρωπιστική κρίση το φθινόπωρο και το χειμώνα του τρέχοντος έτους», τόνισε ο Danielsson.

«Η Επιτροπή αναμένει από τις καντονικές αρχές να τηρήσουν την εθνική νομοθεσία και τη δικαιοδοσία των αρμόδιων κρατικών φορέων, και να διευκολύνουν τις δραστηριότητές τους και τις δραστηριότητες των διεθνών εταίρων. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών του καντονίου σας στην τρέχουσα κατάσταση. Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή θα επανεξετάσει τη βοήθειά της στον τομέα της διαχείρισης της μετανάστευσης από την οποία η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και ιδίως το καντόνι Una-Sana μέχρι τώρα ωφελούνταν», προσέθεσε.

Η Β-Ε αναμένει ένα νέο κύμα μεταναστών μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό σε ολόκληρη την περιοχή και την άρση της απαγόρευσης κυκλφορίας. Αφού εισέλθουν στα ανατολικά σύνορα της χώρας, οι μετανάστες μετακινούνται προς τα βορειοδυτικά ελπίζοντας ότι θα διασχίσουν τα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα φτάσουν στους τελικούς προορισμούς τους σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, καθώς η Κροατία διατηρεί κλειστά τα σύνορά της για τους παράνομους μετανάστες, μένουν εγκλωβισμένοι στις πόλεις κοντά στα σύνορα Β-Ε-Κροατίας, όπου στεγάζονται ως επί το πλείστον σε μερικά διεθνή χρηματοδοτούμενα κέντρα μεταναστών, αλλά επίσης καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους σε αστικές ζώνες. /ibna