Κροατία: Ο Michel ευχαρίστησε τον Plenković για το αφοσιωμένο έργο του κατά τη διάρκεια της Κροατικής Προεδρίας

Κροατία: Ο Michel ευχαρίστησε τον Plenković για το αφοσιωμένο έργο του κατά τη διάρκεια της Κροατικής Προεδρίας

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ευχαρίστησε την Τρίτη τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković για το αφοσιωμένο έργο του κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Michel έστειλε επιστολή στους ηγέτες των κρατών μελών, καλώντας τους σε μια σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσω βίντεο link την Παρασκευή, και την τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Κροατικής Προεδρίας.

«Θα ξεκινήσουμε τη συνάντησή μας με μια σύντομη παρουσίαση από τον Πρωθυπουργό Plenković σχετικά με τα αποτελέσματα της Κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω θερμά για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή του σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή».

Το κεντρικό θέμα της συνάντησης θα είναι το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το σχέδιο ανάκαμψης. Θα είναι η πρώτη φορά που θα συζητηθεί το πακέτο που δημοσίευσε η Επιτροπή στις 28 Μαΐου.

Ο Michel είπε ότι η συνάντηση την Παρασκευή “πρέπει να αποτελέσει κρίσιμο βήμα για την επίτευξη συμφωνίας σε επόμενη φυσική συνάντηση” στις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο ανάκαμψης της Επιτροπής για να βοηθήσει την οικονομία να αντιμετωπίσει την κρίση COVID-19 κοστολογείται στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 1.100 δισεκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο ανάκαμψης, που ονομάζεται ΕΕ Next Generation, αποτελείται από επιχορηγήσεις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα κράτη μέλη και τους τομείς που πλήττονται περισσότερο και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευνοϊκά δάνεια. Έχουν προταθεί συνολικά 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ για το ΠΔΠ και το μέσο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Το σχέδιο ανάκαμψης υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των κρατών μελών, ενώ μερικά είναι είτε εναντίον είτε δύσπιστα. Η μεγαλύτερη εναντίωση προήλθε από την Αυστρία, τις Κάτω Χώρες, τη Σουηδία και τη Δανία, ενώ η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν ορισμένες επιφυλάξεις.

Ο Michel περιέγραψε τα σημεία όπου ένιωσε ότι «προκύπτει συναίνεση», με το πρώτο να είναι ότι «η ΕΕ χρειάζεται μια εξαιρετική απάντηση σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση, ανάλογη με το μέγεθος της πρόκλησης».

Είπε ότι «η απάντηση πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω δανεισμού της Επιτροπής στις χρηματοπιστωτικές αγορές και, για να το επιτρέψουμε, πρέπει να αυξήσουμε το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων».

Η απόφαση για αύξηση του ανώτατου ορίου πρέπει να επικυρωθεί σε όλα τα κράτη μέλη.

Ο Michel είπε επίσης ότι «η προσπάθειά μας θα πρέπει να στοχεύει τους τομείς και τα γεωγραφικά μέρη της Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο», ότι «το επόμενο ΠΔΠ θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να ληφθεί υπόψη η κρίση και να εξεταστεί μαζί με το Σχέδιο Ανάκαμψης» και ότι «το συνολικό πακέτο δεν πρέπει απλώς να αντιμετωπίσει την άμεση κρίση, αλλά επίσης να προσφέρει την ευκαιρία να μεταμορφώσουμε και να μεταρρυθμίσουμε τις οικονομίες μας και να τις βοηθήσουμε να αγκαλιάσουν ένα πράσινο και ψηφιακό μέλλον».

Ο Michel περιέγραψε επίσης στοιχεία «όπου οι απόψεις χρειάζονται σύγκλιση», όπως “το μέγεθος και η διάρκεια των διαφόρων στοιχείων του Σχεδίου Ανάκαμψης, ο καλύτερος τρόπος για τη διάθεση της βοήθειας και το ζήτημα των δανείων και των επιχορηγήσεων, ερωτήματα σχετικά με τις προϋποθέσεις… το μέγεθος και το περιεχόμενο του ΠΔΠ και της χρηματοδότησής του, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων πόρων και των επιστροφών χρημάτων».

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει ακόμη αρκετά τρόπος να επιτευχθεί συμφωνία, οπότε θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Θα πετύχουμε εάν ξεκινήσουμε συνομιλίες με τη λογική της ευθύνης και της προθυμίας να βγούμε από αυτήν τη μεγάλη πρόκληση ενωμένοι και ισχυροί», αναφέρει στην επιστολή./ibna