Μαυροβούνιο: Εντάσεις στην πόλη της Budva με συλλήψεις αξιωματούχων

Μαυροβούνιο: Εντάσεις στην πόλη της Budva με συλλήψεις αξιωματούχων

Ο απολυθείς πρόεδρος του Δήμου της Budva Marko Carević, μαζί με τον απολυθέντα επικεφαλής της Δημοτικής Συνέλευσης της Budva Krsto Radović, συνελήφθησαν σήμερα το πρωί μπροστά από το κτίριο της Δημαρχίας. Η αστυνομία προέβη σε πληθώρα συλλήψεων όσων παρακωλούσαν του αξιωματικούς κατά την επιτέλεση των καθηκόντων τους.

Η Αστυνομία προσπάθησε προηγουμένως να οδηγήσει τον επιθεωρητή της Διοίκησης για επιθεώρηση στο δημοτικό κτίριο, όπου τους υποδέχθηκαν οι Carević και Radović.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, συνελήφθη επίσης ο διευθυντής του Δήμου Budva Milo Božoviž, ο γραμματέας επενδύσεων Mladen Mikijelj, ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Carević Nikola Jovanović, καθώς και ο Đoruje Vujović, σύμβουλος του Carević.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς, ο γιος και ο αδερφός του Marko Carević βρίσκονται επίσης υπό κράτηση.

Χθες, μια σχετική επιθεώρηση έδωσε απόφαση με την οποία διατάχθηκε ο γραμματέας της Δημοτικής Συνέλευσης της Budva και ο γραμματέας της Γραμματείας τοπικής αυτοδιοίκησης να επιτρέψουν στους Snežana Kuč και Vladimir Bulatović πρόσβαση στα γραφεία, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην επίσημη σφραγίδα και να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι σημερινοί πρόεδροι του δήμου και της δημοτικής συνέλευσης, Kuč και Bulatović αντίστοιχα, ζήτησαν από το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης να τους παρέχονται τεχνικές και άλλες απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκτέλεση εργασιών.

Ο Krsto Radović απέρριψε πρόσφατα τις αποφάσεις για την απόλυση του.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Μαυροβούνιο καταδίκασαν τις συλλήψεις, χαρακτηρίζοντας την αστυνομική πρακτική ως «τυραννία του κυβερνώντος καθεστώτος».

Το SNP ισχυρίζεται ότι η αστυνομία «έκανε τη δουλειά της με τρόπο που είχαμε την ευκαιρία να δούμε μόνο σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής».

«Αυτό που συμβαίνει στη Budva είναι ντροπιαστικό. Δεν είναι αυτό το Μαυροβούνιο στο οποίο θέλουμε να ζήσουμε», δήλωσε το SNP.

Κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα, τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν επειγόντως στην επίλυση της κρατικής κρίσης, η οποία, όπως λένε, εξυφαίνεται από το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών, με επικεφαλής τον Milo Đukanović.

Ο συνασπισμός URA ανακοίνωσε ότι τα «δυσάρεστα γεγονότα και οι εικόνες βίας στη Budva σήμερα το πρωί είναι απτή απόδειξη ενός καταπιεστικού καθεστώτος».

Πιστεύουν ότι η κυβέρνηση, «που έχει ξοδέψει όλα τα εισιτήριά της στον πολιτικό αγώνα, καταφεύγει στη βία ενεργοποιώντας μια τέτοια ωρολογιακή βόμβα».

Το DEMOS δήλωσε ότι, μετά τα τελευταία γεγονότα στη Budva, είναι προφανές ότι η άρχουσα ελίτ στο Μαυροβούνιο δεν διστάζει πλέον να σφετεριστεί την εξουσία με οποιοδήποτε κόστος, μπαίνοντας στη φάση της «γυμνής δικτατορίας».

«Απευθύνουμε έκκληση στους διεθνείς εταίρους, κυρίως στην ΕΕ με την οποία έχουμε σχέση συμβατικής ένταξης, να συμμετάσχουν ενεργά και να δώσουν μια ανοιχτή αξιολόγηση της κατάστασης της αυταρχίας στη χώρα και να συμβάλλουν στην καθιέρωση των στοιχειωδών δημοκρατικών διαδικασιών, προτού η χειριστικότητα και η αυθαιρεσία του καθεστώτος οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις και έναν ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο εσωτερικής σύγκρουσης», δήλωσε το DEMOS.

Μετά τις συλλήψεις, μια ομάδα πολιτών συγκεντρώθηκε μπροστά από το αστυνομικό τμήμα για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις πρακτικές της αστυνομίας σήμερα το πρωί. /ibna