Ρουμανία: Παράταση της κατάστασης συναγερμού κατά 30 ημέρες – Νέα μέτρα για επιπλέον χαλάρωση των περιορισμών.

Ρουμανία: Παράταση της κατάστασης συναγερμού κατά 30 ημέρες – Νέα μέτρα για επιπλέον χαλάρωση των περιορισμών.

Ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban δήλωσε την Τρίτη, ότι έχει ληφθεί ομόφωνα απόφαση στην Εθνική Επιτροπή για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης για παράταση της κατάστασης συναγερμού σε ολόκληρη τη χώρα για περίοδο 30 ημερών, από τις 17 Ιουνίου 2020. Έχουν επίσης, ληφθεί νέα μέτρα χαλάρωσης.

Ο Υπουργός Υγείας Nelu Tataru δήλωσε σχετικά ότι «αφού καταγράψαμε χθες, 166 νέα κρούσματα, σήμερα είχαμε 250 νέα κρούσματα, 10 θανάτους από χθες έως σήμερα και περισσότερες από 4.500 περιπτώσεις ενεργών λοιμώξεων, και σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την κατάσταση συναγερμού για άλλες 30 ημέρες», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας σε συνέντευξη τύπου στην έδρα της Κυβέρνησης (Victoria Palace). «Στην ίδια συνάντηση σήμερα, μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής για τις Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, αποφασίσαμε να χαλαρώσουμε ορισμένες δραστηριότητες», δήλωσε ο Nelu Tataru. Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης, ότι τα νηπιαγωγεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολεία φύλαξης και απασχόλησης των παιδιών, θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μετά από μια σειρά μέτρων και κανόνων που θα εφαρμοστούν για τη διασφάλιση της κοινωνικής απόστασης και της προστασίας της υγείας. Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης, την επανέναρξη της δραστηριότητας από τα γυμναστήρια. Ανέφερε ότι η επανέναρξη των λειτουργιών και τελετών εντός των εκκλησιών, θα γίνει τηρώντας τις κοινωνικές αποστάσεις και φορώντας προστατευτικές μάσκες. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση σωματικής άσκησης στην ύπαιθρο πρέπει να τηρούνται οι ίδιες συνθήκες υγιεινής και κοινωνικής απόσταση. «Κάθε ιδιωτική εκδήλωση που πραγματοποιείται σε εσωτερικούς χώρους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 άτομα και στην ύπαιθρο δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 50 άτομα», επεσήμανε ο Υπουργός. Τέλος, ο κ. Tataru πρόσθεσε επίσης, ότι το επόμενο πακέτο μέτρων χαλάρωσης θα μπορούσε να υιοθετηθεί μετά την 1η Ιουλίου.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Raed Arafat, παρουσίασε, μετά την κυβερνητική συνάντηση, τους λόγους που βρίσκονται στη βάση αυτής της πρότασης για την παράταση της κατάστασης συναγερμού. «Μετά από μια πολύ λεπτομερή ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης, παρά το γεγονός ότι έχουμε μια καθοδική καμπύλη, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ανά πάσα στιγμή. (…) Έχουμε δει αυξήσεις που έχουν ξεπεράσει τα 300 κρούσματα σε 24 ώρες», δήλωσε ο Raed Arafat.

Σε αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) δήλωσε χθες, ότι εξακολουθεί να μην συμφωνεί με την παράταση της κατάστασης συναγερμού, ιδίως για το γεγονός ότι τα νοσοκομεία παραμένουν κλειστά για τους χρόνια πάσχοντες. Gândul Ωστόσο, τα ρουμανικά ΜΜΕ σημείωσαν σήμερα το πρωί, ότι το PSD θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μην αμφισβητήσει την παράταση της κατάστασης συναγερμού υπό τη μορφή που προτείνει η κυβέρνηση Orban. Η απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών στηρίζεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με τον υπ’ αρ. 55 Νόμο του 2020, δεν διευκρινίζεται αν η επέκταση της κατάστασης συναγερμού απαιτεί τη συναίνεση του Κοινοβουλίου. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έστειλε την απόφασή της «προς ενημέρωση» (B1TV) στο Κοινοβούλιο, την οποία αμφισβητεί η ηγεσία του Κοινοβουλίου σε μια επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Save Romania, Dan Barna, δήλωσε στο rfi.ro ότι το κόμμα του θα μπορούσε να υποστηρίξει την επέκταση της κατάστασης συναγερμού, στο πλαίσιο του κορωνοϊού: «Έχω πει  ότι επανειλημμένως ότι χρειαζόμαστε δεδομένα και πληροφορίες για να δούμε την ανάγκη για παράταση της κατάστασης συναγερμού. Δυστυχώς, δεν έχουμε λάβει επιπλέον δεδομένα, αλλά είναι επίσης, μια αντικειμενική πραγματικότητα, η κατάσταση της πανδημίας φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι δεν είμαστε ασφαλείς (…) Θα έχουμε μια συζήτηση με συναδέλφους κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας».

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του κόμματος Pro Romania, Victor Ponta μίλησε στην τηλεόραση την Τρίτη το βράδυ, κατά της παράτασης της κατάστασης συναγερμού, που δημοσίευσε η φιλελεύθερη κυβέρνηση. Ο πρώην Πρωθυπουργός είπε ότι η Ρουμανία είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αυξημένους περιορισμούς. «Στο Παρίσι ή τη Ρώμη, μπορούμε να πάμε σε ένα εστιατόριο», είπε ο κ. Ponta./ibna