Σλοβενία, Γερμανία και Πορτογαλία γίνεται το επόμενο «Τρίο Προεδρίας» της ΕΕ

Σλοβενία, Γερμανία και Πορτογαλία γίνεται το επόμενο «Τρίο Προεδρίας» της ΕΕ

Για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία ​​θα σχηματίσουν το λεγόμενο Τρίο Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2007-08, τα τρία κράτη μέλη της ΕΕ δημιούργησαν το πρώτο τρίο στην ιστορία της ΕΕ. Κάθε Τρίο Προεδρίας καταρτίζει κοινό σχέδιο προγράμματος για την περίοδο της προεδρίας του σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, την Επιτροπή και – στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ – με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφαλείας («18μηνο πρόγραμμα του Συμβουλίου” ή “Πρόγραμμα Τρίο” για χάριν συντομίας).

Στις 16 Ιουνίου 2020, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα πραγματοποιήσει δημόσια διαβούλευση για τις πολιτικές του Προγράμματος. Η επίσημη έγκριση θα πραγματοποιηθεί έπειτα με γραπτή διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Ήδη την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας ενέκριναν το κοινό σχέδιο για το Πρόγραμμα Τρίο.

Με την έγκριση του Προγράμματος Τρίο ολοκληρώθηκε μια διαδικασία συντονισμού μεταξύ Γερμανίας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας που διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο. Το Πρόγραμμα Τρίο αποτελεί την κοινή βάση για στενή συνεργασία μεταξύ των τριών Προεδριών και χρησιμεύει ως συμβολή σε μια συνεκτική ευρωπαϊκή ατζέντα τους επόμενους 18 μήνες.

Ο Michael Roth, Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη, δήλωσε ότι, το 2007, ιδρύθηκε το πρώτο Τρίο Προεδρίας της ΕΕ.

«Σήμερα, εν έτη 2020, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Έχουμε αναπτύξει ένα κοινό πρόγραμμα για τους επόμενους 18 μήνες και θα χρειαστεί μια μεγάλη ανάσα για το μακρύ δρόμο μπροστά μας: μαζί, πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, θα εργαστούμε για μια πιο κοινωνική, βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη. Ειδικά σε αυτές τις περιόδους κρίσης, η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στις αξίες της και να ενισχύσει το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Πρέπει επίσης να βρούμε μια απάντηση αλληλεγγύης στον τομέα της μετανάστευσης και να συνεχίσουμε την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής”.

«Έχουμε δημιουργήσει ένα αληθινό «Τρίο Πνεύμα». Το πρόγραμμα Tρίο αντικατοπτρίζει το κοινό μας όραμα σχετικά με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους επόμενους 18 μήνες. Περιλαμβάνει ευρωπαϊκές λύσεις για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας ενόψει της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης που ζούμε λόγω της πανδημίας COVID-19. Το Πρόγραμμα Τρίο δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην κοινωνική διάσταση της κρίσης και στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Η Κοινωνική Διάσκεψη Κορυφής τον Μάιο του 2021 έχει ως στόχο να δώσει πολιτική ώθηση σε αυτόν τον στόχο», δήλωσε η Ana Paula Zacarias, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας.

Ο Gašper Dovžan, Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβενίας, τόνισε ότι «η Σλοβενία ​​είναι στην ευχάριστη θέση να κατέχει την Προεδρία της ΕΕ για δεύτερη φορά, σε μια εξαιρετική παρέα φίλων μας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας».

«Για να επαναφέρουμε την πλήρη λειτουργία των κοινωνιών και των οικονομιών της Ευρώπης, θα πρέπει να προωθήσουμε τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, ενσωματώνοντας παράλληλα την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Πρέπει επίσης να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητα της Ευρώπης αναπτύσσοντας σχέδια για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης όπως οι πανδημίες, παγκόσμιες κυβερνοεπιθέσεις ή μεταναστευτικές πιέσεις. Επιπλέον, το Τρίο θα ακολουθήσει μια φιλόδοξη πολιτική γειτονίας προς την Ανατολή και το Νότο», πρόσθεσε ο Dovžan./ibna