Το Κοσσυφοπέδιο στην «παγίδα» δύο διαδικασιών διαλόγου

Το Κοσσυφοπέδιο στην «παγίδα» δύο διαδικασιών διαλόγου

Το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται αντιμέτωπο με δύο διαδικασίες, που οργανώνονται από τις χώρες εταίρους του, τις Ηνωμένες Πολιτείες αφενός, και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφετέρου, οι οποίες έχουν τον ίδιο στόχο, τον διάλογο με τη Σερβία και την επίτευξη μιας τελικής βιώσιμης συμφωνίας μεταξύ δύο χώρες, εκτιμούν εμπειρογνώμονες.

Ωστόσο, σχολιάζουν, οι θεσμικοί ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στα επόμενα βήματά τους, να περιμένουν να αποσαφηνιστούν περισσότερο οι λεπτομέρειες των δύο διαδικασιών και, όπως λένε, δεν πρέπει να παραβιάζουν τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ή με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Richard Grenell, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ανακοίνωσε συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών στις 27 Ιουνίου στο Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον.

Εν τω μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, Miroslav Lajcak, δήλωσε την Τρίτη από την Πρίστινα ότι η πρόοδος του Κοσσυφοπεδίου στην ευρωπαϊκή πορεία είναι δυνατή μόνο μέσω της ΕΕ, και ανακοίνωσε την επανέναρξη της διαδικασίας διαλόγου στις Βρυξέλλες. Προσκάλεσε δε τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Abdullah Hoti, να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες.

Η Jeta Krasniqi, αναλυτής στο Δημοκρατικό Ινστιτούτο του Κοσσυφοπεδίου, σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe, εξέφρασε την άποψη ότι με την πάροδο του χρόνου, θα διευκρινισθούν τόσο οι διαδικασίες μεσολάβησης των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ.

“Μου φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην προκειμένη περίπτωση o Lajcak, δεν αναφέρει την αμοιβαία αναγνώριση, καθώς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πέντε χώρες της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν το κράτος του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό καθιστά τον ρόλο του πιο δύσκολο, με την έννοια ότι δεν μπορεί να μιλήσει τόσο ανοιχτά. Βλέπουμε τώρα τον Grenell, ο οποίος εκπροσωπεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος υποστηρίζει το Κοσσυφοπέδιο από το 1999 μέχρι την ανεξαρτησία του, όπου καθιστά σαφές ότι πρέπει να υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση. Η πλευρά του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να δει πώς από τις δύο διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα θα πάρει ό,τι μπορεί περισσότερο προς το συμφέρον του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε η Krasniqi.

Ο πολιτικός αναλυτής Artan Muhaxhiri είπε στο Radio Free Europe ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί επί του παρόντος να ενισχυθεί σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όσον αφορά το τελικό στάδιο του διαλόγου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας. Αυτή η απόπειρα ενίσχυσης της ΕΕ, σύμφωνα με τον ίδιο, συμβαίνει εξαιτίας, των όπως τα αποκαλεί τεράστιων μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε σχέση με τη διαδικασία διαλόγου.

Όπως λέει ο Muhaxhiri, αναμένεται ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να συναντηθεί και να προωθήσει τον διάλογο, πάντα σε σχέση με την τρέχουσα κληρονομιά των Βρυξελλών σε αυτήν τη διαδικασία, αλλά και σε σχέση με τη μεγάλη επιμονή της Ουάσιγκτον.

«Ωστόσο, η ΕΕ είναι ένα πολύ περίπλοκο και ευαίσθητο πολιτικό σώμα, όπου υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο για τους εκπροσώπους της ΕΕ να φέρουν στο τραπέζι ιδέες για συγκεκριμένες λύσεις, το οποίο μπορούν να κάνουν οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οι οποίες έχουν πιο άμεση εξουσία, αλλά και μεγαλύτερη επιμονή όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων. Ενώ σε όλα τα τρέχοντα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά σχέδια στα Βαλκάνια, η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν», τόνισε ο Muhaxhiri.

Στην Ουάσιγκτον η αρχή του τελευταίου σταδίου του διαλόγου

Το Κοσσυφοπέδιο όμως βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα εάν θα επιλέξει μια διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και μιας άλλης από την ΕΕ.

Ειδικοί αναλυτές πιστεύουν ότι απαιτείται διευκρίνιση και των δύο διαδικασιών και ότι απαιτείται ένας διατλαντικός συντονισμός, ώστε το Κοσσυφοπέδιο να μην βρεθεί μεταξύ δύο διαδικασιών, επειδή οι στόχοι του Κοσσυφοπεδίου είναι η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με την ΕΕ, τις οποίες εκτιμά ως διεθνείς συμμάχους.

Η πολιτικός αναλυτής Krasniqi τονίζει ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι και δεν πρέπει να μπει στη θέση της Σερβίας, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, παίζει το χαρτί της Ρωσίας και της Κίνας. Το Κοσσυφοπέδιο, λέει, έχει μόνο έναν προσανατολισμό, τον Ευρωατλαντικό.

«Είναι δύο παράλληλες διαδικασίες, αλλά ελπίζουμε να έχουμε τουλάχιστον σαφήνεια τις επόμενες εβδομάδες και μήνες σχετικά με το τι περιέχουν αυτές οι διαδικασίες. Είναι μια λεπτή διαδικασία με τη Σερβία. Απαιτήσαμε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία συμβαίνει, και πρέπει τώρα να είμαστε προσεκτικοί και να αποδείξουμε την κρατική ωριμότητα, χωρίς να έχουμε καταστροφική προσέγγιση στους διεθνείς εταίρους μας. Αλλά ας δούμε. Χρειαζόμαστε συντονισμό και αποσαφήνιση, καθώς και να γνωρίζουμε με σαφήνεια τι περιμένουμε και από τις δύο αυτές διαδικασίες και πώς θέλουμε να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας», δήλωσε η Krasniqi.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, Miroslav Lajcak, δήλωσε στην Πρίστινα την Τρίτη ότι δεν ήξερε αν θα ήταν παρών στη συνάντηση της 27ης Ιουνίου στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθούν οι αντιπροσωπείες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.

Ο αναλυτής Muhaxhiri εκτιμά ότι ο Lajcak ήταν ειλικρινής για αυτήν τη συνάντηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνάντηση της 27ης Ιουνίου στον Λευκό Οίκο θα είναι μόνο η αρχική συνάντηση της διαδικασίας.

«Δεν πρέπει να αναμένεται συμφωνία από τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον, αλλά πρέπει να αναμένεται ένα είδος έναρξης του τελευταίου σταδίου, όπου θα παρουσιαστούν τα ευρεία πλαίσια του τι μπορούν να περιμένουν τα δύο μέρη και στη συνέχεια τα περαιτέρω βήματα θα αναλυθούν τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μια εξαιρετική δυναμική, μια «διπλή διπλωματία» στις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου, Σερβίας, Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, προκειμένου να βρεθεί λύση αποδεκτή από όλα τα μέρη», δήλωσε ο Muhaxhiri.

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ οι ΗΠΑ έχουν σαφή πρωτοβουλία στον διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, από την άλλη πλευρά, η ΕΕ θα επενδύσει περισσότερη ενέργεια και θα αναζητήσει τη θέση της και τα πολιτικά της οφέλη στο τελευταίο στάδιο του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Ο διάλογος Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησε το 2011 στις Βρυξέλλες. Έχει ανασταλεί από το Νοέμβριο του 2018, όταν οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου επέβαλαν φόρο 100 τοις εκατό σε αγαθά από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Αυτό το μέτρο αντικαταστάθηκε από αμοιβαιότητα, αλλά η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Abdullah Hoti, κατήργησε όλα τα μέτρα, σε μια προσπάθεια να αρθούν τα εμπόδια για τη συνέχιση του διαλόγου με τη Σερβία.

Τον Οκτώβριο του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες διόρισαν τον Richard Grenelli ως ειδικό απεσταλμένο για τις συνομιλίες μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου./ibna

Με πληροφορίες από την Gazetaexpress