Βόρεια Μακεδονία: Το SDSM προηγείται του VMRO-DPMNE κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες – Δημοσκόπηση

Βόρεια Μακεδονία: Το SDSM προηγείται του VMRO-DPMNE κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες – Δημοσκόπηση

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, ο Συνασπισμός της Συμμαχίας και της Εναλλακτικής έχει ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι του DUI. Στην ερώτηση: “Ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές” – 23,8% απάντησε ότι θα είναι ο συνασπισμός του SDSM-Besa, ενώ το 12,5% πιστεύει ότι θα είναι ο συνασπισμός του VMRO-DPMNE.

Μια εκτεταμένη δημοσκόπηση που διεξήχθη στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου δείχνει ότι ο συνασπισμός SDSM-Besa προηγείται με τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες μπροστά από τον συνασπισμό VMRO-DPMNE, και πιο συγκεκριμένα 20% έναντι 16%. Στο Αλβανικό στοιχείο, για πρώτη φορά η Συμμαχία για τους Αλβανούς και Εναλλακτικοί (Alliance for Albanians and Alternative) προηγείται του DUI. Σύμφωνα με την έρευνα, το AA + A θα κέρδιζε 6,2 τοις εκατό, με το DUI να ακολουθεί με 5,9 τοις εκατό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 30 Μαΐου και 4 Ιουνίου σε δείγμα 1.111 ερωτηθέντων. Λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεφώνου και το περιθώριο σφάλματος ήταν +/- 2,94 τοις εκατό.

Σύμφωνα με όσα μάθαμε, η έρευνα (που ανατέθηκε από έναν γνωστό διεθνή οργανισμό εκλογικών συστημάτων που βοηθά τις εκλογές των νέων δημοκρατιών) παρουσιάστηκε σε όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα μέσω τηλεδιάσκεψης πριν από λίγες ημέρες, αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων 34.1% δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει, ενώ το 30,5 τοις εκατό λέει ότι είναι πιθανόν να ψηφίσει.

Εκτός από εκείνους που δήλωσαν ότι ήξεραν για ποιον να ψηφίσουν, υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός εκείνων που αρνήθηκαν να απαντήσουν ή δεν ήξεραν – 15,5 και 16,4 τοις εκατό αντίστοιχα. Η Αριστερά παίρνει 0,6 τοις εκατό και το DPA 0,3 τοις εκατό.

Στην ερώτηση: «Ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές», 23,8 τοις εκατό απάντησε ότι θα είναι ο συνασπισμός των SDSM-Besa, ενώ μόνο το 12,5 τοις εκατό ότι θα είναι ο συνασπισμός του VMRO-DPMNE. Αλλά επίσης καταγράφηκε ένα τεράστιο 47%, που δεν ξέρει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι ο Συνασπισμός SDSM-Besa έχει ένα μικρό πλεονέκτημα μεταξύ των Μακεδόνων έναντι του συνασπισμό του VMRO-DPMNE: 23.7 έναντι 23.5%. Μεταξύ των Αλβανών, το SDSM-Besa μπορούν να περιμένουν το 7.3 τοις εκατό του εκλογικού σώματος και το VMRO-DPMNE τίποτα. Στη στήλη “άλλες” εθνικότητες, το SDSM έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι του VMRO-DPMNE: 26.5 έναντι 7.7 τοις εκατό.

Για τους πολίτες, το πιο σημαντικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η κρίση του κορωνοϊού (30,6%), ακολουθούμενη από την οικονομία και την ανεργία (23,4%) και το έγκλημα και τη διαφθορά (13,3%). Ακολουθούν το κράτος δικαίου με 8,3 τοις εκατό.

Όσον αφορά την πανδημία, και τη βαθμολογία των πολιτικών κομμάτων από 1 έως 5. Το VMRO-DPMNE έλαβε μη ικανοποιητικό βαθμό από το 36% των ερωτηθέντων, ενώ το 7,7% έδωσε βαθμολογία 4 ή 5. Μη ικανοποιητική βαθμολογία για το SDSM έδωσε το 26 τοις εκατό, ενώ με 4 ή 5 αξιολογήθηκε από το 24,5 τοις εκατό των ερωτηθέντων. Όλα τα αλβανικά κόμματα πήραν μη ικανοποιητικούς βαθμούς άνω του 40%.

Στην ερώτηση προς ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα, το 28,1 τοις εκατό είπε προς την “λάθος”, το 27,2 τοις εκατό προς την “σωστή”, ενώ το 40,9 τοις εκατό των ερωτηθέντων πιστεύουν “ούτε προς τη λάθος ούτε προς τη σωστή κατεύθυνση”. (Ν.Β.)./ibna