Κροατία: Η Εκκλησία δε θα πρέπει να παρεμβαίνει στην πολιτική, δηλώνει ο Bernardić

Κροατία: Η Εκκλησία δε θα πρέπει να παρεμβαίνει στην πολιτική, δηλώνει ο Bernardić

Ο αρχηγός του Κροατικού κόμματος SDP και του συνασπισμού “Restart” Davor Bernardić δήλωσε την Τρίτη ότι η Εκκλησία δε θα πρέπει να παρεμβαίνει στην πολιτική και την εκλογική διαδικασία, καθώς η Κροατία αποτελεί μια χώρα με διαχωρισμό μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους, σχολιάζοντας τις συστάσεις της Διάσκεψης των Κροατών Επισκόπων για τις εκλογές της 5ης Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα της HINA.

«Πρώτα απ ‘όλα, η Κροατία είναι μια χώρα με διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, και άρα η Εκκλησία δε θα πρέπει να παρεμβαίνει στην πολιτική ή τις εκλογές. Αυτό υποδηλώνει ότι είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση επειδή απέτυχε να απαγορεύσει τις εργάσιμες Κυριακές», δήλωσε ο Bernardić κατά την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος του συνασπισμού Restart.

Μιλώντας για το SDP (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) και την υποψηφιότητα του συνασπισμού Restart για τη θέση του πρωθυπουργού, εξήγησε ότι με απόφαση της κύριας επιτροπής του SDP ο πρόεδρος του SDP θα ήταν υποψήφιος για πρωθυπουργός.

Ο Bernardić δήλωσε ότι μια συνέντευξη με τον επικεφαλής του Κινήματος της Πατρίδας, Miroslav Škoro, έδειξε ξεκάθαρα ότι ο Škoro σκόπευε να σχηματίσει συνασπισμό με την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) του πρωθυπουργού Andrej Plenković, προσθέτοντας ότι μία ψήφος στον Škoro θα ήτο μια ψήφος για το HDZ και αντίστροφα.

Ερωτηθείς γιατί απέρριψε μια πρόσκληση για να αντιμετωπίσει τον Plenković σε ένα πολιτικό debate στη δημόσια τηλεόραση HRT, ο Bernardić επανέλαβε ότι είχε επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του σε debate στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια της Nova και του RTL κατά το επίσημο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας.

«Υπάρχει η εντύπωση ότι πρόκειται για διαγωνισμό για την Προεδρία της Δημοκρατίας ή για αγώνα τένις ανάμεσα σε μένα και τον Plenković. Όχι, αυτή είναι η παρουσίαση της καλύτερης ομάδας και του καλύτερου προγράμματος για την Κροατία. Ξέρω ότι είναι ενοχλητικό για τον Plenković να μιλά για την ομάδα του γιατί έχει απωλέσει 15 άτομα», είπε ο Bernardić.

Όσο για τον Željko Sabo, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στην εκλογική λίστα του SDP, παρόλο που κρίθηκε ένοχος για διαφθορά από δικαστήριο, ο Bernardić τόνισε ότι είχε περάσει η περίοδος αποκατάστασης. /ibna