Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Cakaj επισκέφτηκε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Cakaj επισκέφτηκε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Gent Cakaj, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, συναντήθηκε σήμερα στο Σεράγεβο με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Υπουργό Εξωτερικών της Β-Ε Bisera Turković.

Μετά τη συνάντηση, ο Cakaj τόνισε τη δέσμευση της Αλβανίας να επεκτείνει τη συνεργασία και να εμβαθύνει τους φιλικούς δεσμούς με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την ενίσχυση της νομικής ασφάλειας και στην άρση των εμποδίων στο ελεύθερο εμπόριο και τις μετακινήσεις στην περιοχή, με σκοπό την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, όπως ο τουρισμός και το εμπόριο, καθώς και για την επιθυμητή κοινή ευημερία στο δρόμο προς την ένταξη στην ΕΕ.

Όσον αφορά την τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού, επισημαίνει ότι η Αλβανία ενήργησε αρχικά κυρίως για να την επιβραδύνει, και στην τρέχουσα φάση της ομαλοποίησης της ζωής, τέθηκαν θέματα περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης και βελτίωσης των εξωτερικών σχέσεων.

Στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ο Cakaj δήλωσε ότι πρέπει να σταλεί ένα κοινό μήνυμα «ότι είμαστε ενωμένοι και ότι τα έργα που ξεκίνησαν νωρίτερα υλοποιούνται».

Τόνισε επίσης την υποστήριξη της Αλβανίας για τις προθέσεις που εκφράστηκαν στη Διαδικασία του Βερολίνου, προσθέτοντας ότι η προεδρία της χώρας του στον ΟΑΣΕ δεν θα σήμαινε μόνο την ανησυχία της για τα δικά της συμφέροντα, αλλά και τα συμφέροντα των φίλων, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες, εκπροσωπούμενες από τον ίδιο και τον Υπουργό Turković, έχουν ήδη φιλικούς δεσμούς.

Όσον αφορά το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, ο Αλβανός διπλωμάτης είπε ότι η χώρα του αναμένει υποστήριξη για τη θέση της, καθώς και ότι η λύση του προβλήματος δεν πρέπει μόνο να καλύπτει την πολιτική διάσταση και την ασφάλεια, αλλά και την ηθική.

Ο Cakaj εκτίμησε ότι ο υπουργός Turković, του οποίου η επίσκεψη αναμένεται από τα επίσημα Τίρανα, θα έχει την ευκαιρία να μάθει για τις αλβανικές εμπειρίες και δράση από την μέχρι τώρα ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ευχαρίστησε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για την αλληλεγγύη και τη βοήθειά της προς την Αλβανία μετά τον καταστροφικό σεισμό, για την υποστήριξή της για ένταξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας και διεθνείς ενώσεις και για τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Η Αλβανία είναι στη διάθεση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για ό,τι μπορεί να κάνει σε μια κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον, κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσημη επίσκεψη του Αλβανού ομολόγου του, ειδικά τώρα που οι συνθήκες για διπλωματικές δραστηριότητες επιδεινώνονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, επειδή επιλύονται σε φιλικές συναντήσεις, επίσημες και άτυπες.

Στη συνάντηση με τον Αλβανό υπουργό, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι συζήτησαν την Αλβανική προεδρία του ΟΑΣΕ και την επικείμενη σύνοδο κορυφής, την περιφερειακή συνεργασία, τονίζοντας τις πολύ επιτυχημένες επαφές στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου./ibna