Η Σλοβενία ​​καλεί το Ισραήλ να «αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες»

Η Σλοβενία ​​καλεί το Ισραήλ να «αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar δήλωσε κατά τη διάρκεια της «ώρας ερωτήσεων και απαντήσεων» στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, ότι η Σλοβενία ​​καλεί το Ισραήλ να «αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες που θα οδηγούσαν στην προσάρτηση οποιουδήποτε από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και, ως εκ τούτου, θα αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο».

Καθώς ο Matej Tašner Vatovec της Αριστερής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ανησυχία του για τα σχέδια προσάρτησης του Ισραήλ και το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ που υποστηρίζει μια μονομερή προσάρτηση, ο Logar είπε ότι «η Σλοβενία ​​συνεχίζει να υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση των διαφορών και για την αναβίωση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας» που πρέπει να βασίζεται σε μια λύση δύο κρατών.

«Σχετικά με αυτό, ζητήσαμε αρκετές φορές να ενισχυθεί ο διάλογος της ΕΕ με τους βασικούς παράγοντες, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, καθώς και με τις ΗΠΑ και τις αραβικές χώρες που έχουν επιρροή και δύναμη σε αυτό το μέρος του κόσμου», είπε ο Λογκάρ. Επιπλέον, τόνισε τον διάλογο με τη Ρωσία και τον ΟΗΕ, ως μέρος του Κουαρτέτου.

«Η Σλοβενία ​​παραμένει προσηλωμένη σε λύση δύο κρατών. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις διπλωματικές δραστηριότητες και καλούμε να αποφύγουμε μονομερείς ενέργειες και, ως εκπρόσωπος και υποστηρικτής του κράτους δικαίου, ζητά την τήρηση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Logar, «μια μονομερής προσάρτηση θα σήμαινε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απειλή για μια παγκόσμια τάξη, βάσει κανόνων που έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων. Οι μονομερείς δραστηριότητες ή η μονομερής προσάρτηση θα είχαν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και σε ευρύτερη κλίμακα».

«Συνεπώς, η Σλοβενία, επίσης στο πλαίσιο της ΕΕ, θα συνεχίσει να εκφράζει την αντίρρησή της» στο να γίνουν αυτά τα σχέδια πραγματικότητα, δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι είχε επίσης λάβει τη θέση αυτή στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 15 Μαΐου.

Τόνισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικά Θέματα Josep Borrell είχε πει σε ειδική δήλωση ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν θα αναγνωρίσουν οποιεσδήποτε αλλαγές στα σύνορα του 1967, εκτός εάν συμφωνηθούν οι αλλαγές μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Μια λύση δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο χωρών είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Logar./ibna