Αλβανία: Συμφώνησαν τα πολιτικά κόμματα για τα σημαντικότερα ζητήματα του εκλογικού νόμου

Αλβανία: Συμφώνησαν τα πολιτικά κόμματα για τα σημαντικότερα ζητήματα του εκλογικού νόμου

Συμφωνία επιτεύχθηκε τη Δευτέρα μεταξύ των εκπροσώπων των σημαντικότερων κομμάτων του Πολιτικού Συμβουλίου για την εκλογική μεταρρύθμιση, σχετικά με τις διαδικασίες για την εφαρμογή της βιομετρικής ταυτοποίησης των ψηφοφόρων, τις εξουσίες του αναπληρωτή επιτρόπου και τη χρηματοδότηση των εκλογών.

Ο συμπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εκλογική Μεταρρύθμιση και ο εκπρόσωπος του SP στο Πολιτικό Συμβούλιο, Damian Gjiknuri, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ήταν προς το συμφέρον όλων να επιτευχθεί τελική συμφωνία για τον εκλογικό νόμο το συντομότερο δυνατό.

«Πιστεύω ότι είναι επίσης προς το συμφέρον του Δημοκρατικού Κόμματος και όλων των κομμάτων να οριστικοποιηθεί αύριο ο εκλογικός νόμος. Συμφωνήσαμε σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν τη βιομετρική ταυτοποίηση των ψηφοφόρων, τις αρμοδιότητες του αναπληρωτή επιτρόπου σε αυτήν τη διαδικασία, το ζήτημα της χρηματοδότησης των εκλογών, τις διατάξεις που συντάχθηκαν από εμπειρογνώμονες, τη δέσμευση της κυβέρνησης να διπλασιάσει τα δημόσια κονδύλια για την εκλογική εκστρατεία, καθώς και τη συμφωνία σχετικά με τη σχέση χρηματοδότησης 1: 3, δηλαδή τη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. Θα πραγματοποιήσουμε άλλη μια συνάντηση στις 17:00 και ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε όλες τις τροπολογίες στον Εκλογικό Κώδικα», είπε ο Gjiknuri σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

«Υπάρχουν ακόμη ορισμένα ζητήματα σχετικά με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και άλλα κομμάτια σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία, επειδή το DP ζήτησε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει διάφορες διατυπώσεις», επεσήμανε.

Ο εκπρόσωπος του DP στο Πολιτικό Συμβούλιο Oerd Bylykbashi είπε ότι δύο σημαντικά ζητήματα σχετικά με τη βιομετρική ταυτοποίηση των ψηφοφόρων και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση.

«Το Πολιτικό Συμβούλιο επικεντρώθηκε σήμερα σε δύο σημαντικά ζητήματα, τη βιομετρική ταυτοποίηση, που είναι το κύριο ζήτημα στο έγγραφο της συμφωνίας που επιτύχαμε στις 5 Ιουνίου και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Συζητήσαμε τρόπους για να βεβαιωθούμε ότι το τελικό προσχέδιο της εκλογικής μεταρρύθμισης εγγυάται ότι η βιομετρική ταυτοποίηση των ψηφοφόρων θα εφαρμοστεί πλήρως σε όλους τους εκλογικούς σταθμούς σε όλη την Αλβανία κατά τις επόμενες εκλογές», αποκάλυψε ο Bylykbashi.

Το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει ξανά σήμερα για να συζητήσει τα ζητήματα που εκκρεμούν./ibna