Ελλάδα: Την στήριξη της Ελλάδας θα ζητήσει ο Netanyahu για το σχέδιο Trump

Ελλάδα: Την στήριξη της Ελλάδας θα ζητήσει ο Netanyahu για το σχέδιο Trump

Αποστολή Ισραήλ-Σπύρος Σιδέρης

Την στήριξη του Έλληνα Πρωθυπουργού αναμένει ο Benjamin Netanyahu στην επικείμενη προσάρτηση εδαφών στην κοιλάδα του Ιορδάνη, σύμφωνα με τα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Επιπροσθέτως τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στη ατζέντα περιλαμβάνουν τα οικονομικά θέματα και τον αγωγό φυσικού αερίου, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Η Iris Ambοr, Διευθύντρια του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών για τη Νότια Ευρώπη, επεσήμανε σε δηλώσεις της για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ τους στόχους και τη σημασία της επίσκεψης.

Το Ισραήλ αναμένεται να ζητήσει από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να μεσολαβήσει στην ΕΕ, σε ότι αφορά την προσάρτηση και το σχέδιο Trump για την ειρήνευση στην περιοχή, ώστε να μετριαστούν οι τόνοι της αντίδρασης σε μια τέτοια περίπτωση από την ΕΕ ή ακόμα και να αποφευχθούν τέτοιου είδους δηλώσεις.

Επιπροσθέτως επιθυμία του Ισραήλ είναι, η Ελλάδα να αντιτεθεί σε κάθε πρωτοβουλία που θα αφορά σε επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ λόγω της προσάρτησης.

Όπως αναφέρεται στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, Ελλάδα και Κύπρος, χώρες που θεωρούνται φιλικές προς το Ισραήλ, να αντιμετωπίσουν ένα εσωτερικό πρόβλημα σε σχέση με την Τουρκία και το Βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Η συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί μέρος της πολιτικής της Ελλάδα και της Κύπρου, επομένως σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων από το ΥΠΕΞ του Ισραήλ, η επίσημη θέση των δυο χωρών να είναι ίδια με τη θέση της ΕΕ που αντιτίθεται σε μονομερείς ενέργειες.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει το Ισραήλ, να προσδοκά από την Ελλάδα και την Κύπρο να βοηθήσουν το Ισραήλ, τουλάχιστον παρασκηνιακά. Την επόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, θα επισκεφθεί το Ισραήλ συνοδευόμενος από πέντε υπουργούς της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Παρόλο που η μακρά περίοδος πολιτικής αστάθειας στο Ισραήλ, δημιούργησε αρκετά ζητήματα στη εξωτερική του πολιτική, πληροφορίες του IBNA σημειώνουν ότι έχει κινηθεί παρασκηνιακά κι έχει διαβουλευτεί με χώρες της περιοχής για την προσάρτηση των εδαφών της κοιλάδας του Ιορδάνη./ibna