Τουρκία: Συνάντηση Cavusoglu-Zarif στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Συνάντηση Cavusoglu-Zarif στην Κωνσταντινούπολη

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία για την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin «συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται για τη δημιουργία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη», δήλωσε ο Mevlut Cavusoglu σε κοινή συνέντευξη τύπου μαζί με τον Ιρανό ομόλογό του Javad Zarif, ο οποίος επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη.

Η επίσκεψη του Zarif στην Κωνσταντινούπολη είναι η πρώτη από υπουργό Εξωτερικών μετά από μήνες, καθώς υπήρξε διακοπή των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Τουρκία και το Ιράν σκοπεύουν να ξαναρχίσουν πτήσεις την 1η Αυγούστου μετά από καθυστέρηση ενός μηνός λόγω της επιδημίας του ιού, σύμφωνα με τον Cavusoglu.

«Έχουμε ανοίξει τα σύνορα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για περάσματα τόσο από τον αέρα όσο και από την ξηρά», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις αστάθειες στην Τουρκία και τη γειτονιά του Ιράν, ο Cavusoglu είπε: «Υπάρχει τρομοκρατία στην περιοχή μας. Η τρομοκρατία είναι εχθρός όλων μας. ”

Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας τις επόμενες ημέρες.

Ο Zarif, από την πλευρά του, ευχαρίστησε την Τουρκία που βοήθησε το Ιράν να καταπολεμήσει την πανδημία.

«Αυτή η πανδημία έδειξε ότι οι χώρες εξαρτώνται η μία από την άλλη, και οι μονομερείς πολιτικές δεν είναι λύση», πρόσθεσε.

Πριν από τη συνέντευξη τύπου, οι δύο κορυφαίοι διπλωμάτες υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με τις αντίστοιχες διπλωματικές και προξενικές υποσχέσεις τους./ibna