Κροατία: Έναρξη της τουριστικής περιόδου με μειωμένα νούμερα σε σχέση με την προηγούμενη

Κροατία: Έναρξη της τουριστικής περιόδου με μειωμένα νούμερα σε σχέση με την προηγούμενη

Ο υπουργός Τουρισμού της Κροατίας Gari Cappelli δήλωσε την Κυριακή ότι ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται μέρα με τη μέρα και ότι 115.000 βρίσκονται επί του παρόντος στην Κροατία, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 20% του αριθμού που καταγράφηκε την ίδια  περίοδο πέρυσι, προσθέτοντας ότι Istria, Primorje-Gorski Kotar και Zadar  ήταν οι κομητείες με τις περισσότερες επισκέψεις.

Οι τουρίστες επισκέπτονται επίσης τις ηπειρωτικές κομητείες, δημιουργώντας το 50% του τζίρου σε ετήσια βάση, με τα επίπεδα τζίρου στην κομητεία Požega-Slavonia να φτάνουν ακόμη και το 61% των επιπέδων του περασμένου έτους.

Τα τουριστικά έσοδα του τρέχοντος έτους αναμένεται να ανέλθουν στο 30-35% των εσόδων του περασμένου έτους και στο 40% στις κομητείες Istria και rimorje-Gorski Kotar, με τις τελευταίες να σημειώνουν το 21% των αφίξεων και το 29% των διανυκτερεύσεων σε σχέση με πέρσυ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Opatija, ο Cappelli δήλωσε ότι 188.000 τουρίστες είχαν μείνει στην Κροατία κατά την περίοδο 1-13 Ιουνίου, δημιουργώντας ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις, προσθέτοντας ότι φέτος μέχρι στιγμής έχει καταγράφει το 20% των αφίξεων και το 24% των διανυκτερεύσεων του πρώτου μισού του 2019.

45% των τουριστών που διαμένουν στην Κροατία είναι κάτοικοι της χώρας, 34% προέρχονται από τη Σλοβενία, 15% από τη Γερμανία, 12% από την Αυστρία και την Τσεχική Δημοκρατία. Οι κορυφαίοι προορισμοί είναι Rovinj, Vir, Mali Lošinj, Medulin και Krk.

Τις τελευταίες 24 ώρες, περίπου 20.000 τουρίστες έχουν εισέλθει στην Κροατία, δήλωσε ο Κάπλι, προσθέτοντας ότι η Γερμανία ανοίγει τα σύνορά της απόψε και ότι οι υπήκοοι της δεν θα πρέπει να απομονωθούν μετά την επιστροφή τους στο σπίτι.

Η Αυστρία και η Ουγγαρία ακολουθούν, είπε, προσθέτοντας ότι οι σημαντικότερες αγορές στην Κεντρική Ευρώπη αναμενόταν να ανοίξουν ξανά μετά τις 15 Ιουνίου.

Οι κρατήσεις για τις 10 Ιουλίου και μετά αυξάνονται σημαντικά. Δεν υπάρχουν άλλες ακυρώσεις, ενώ οι εισπράξεις επίσης αυξάνονται, ειδικά σε κάμπινγκ, ιδιωτικά καταλύματα και ξενοδοχεία, τόνισε ο υπουργός.

Σημείωσε ότι σκάφη αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ βρίσκονταν επί του παρόντος αγκυροβολημένα στη Ριέκα και το Μάλι Λόιντζ. Εξήγησε ότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς σάλπαρε από μερικά λιμάνια και έπλευσε προς την Κροατία.

Ο Cappelli είπε ότι το 73% των τουριστών σε κάμπινγκ έμειναν σε καταλύματα τεσσάρων αστέρων. Το 51% αυτών που διαμένουν σε ξενοδοχεία είχαν επιλέξει ξενοδοχεία πέντε αστέρων, ενώ η ζήτηση για τα πιο ακριβά καταλύματα αυξανόταν συνεχώς.

Ερωτηθείς για τους Ιταλούς τουρίστες, είπε ότι ανακοινώνουν την άφιξή τους καθώς και την είσοδό τους στην Κροατία, προσθέτοντας ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιών ή πλοίων στην Κροατία έιχαν καταφθάσει και ότι 2.000 Ιταλοί είχαν ήδη φτάσει το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο υπουργός είπε ότι οι αεροπορικές συνδέσεις προς το Ντουμπρόβνικ αποκαθίστανται,  οι πτήσεις της Ryanair προς το Zadar πιθανόν να συγχρηματοδοτηθούν, οι πτήσεις προς Krk από το Ντίσελντορφ και το Αμβούργο θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, τα τρένα από την Τσεχική Δημοκρατία θα πραγματοποιούν τρεις – πιθανώς τέσσερις διαδρομές την εβδομάδα, και ότι είχαν αναφερθεί 10.000 αφίξεις επιβατών.

Οι επισκέπτες από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και το Ισραήλ είναι επίσης σημαντικοί, συνέχισε, προσθέτοντας ότι η άφιξη τουριστών από την Κίνα και τη Νότια Κορέα θα συζητηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Cappelli συνέχισε λέγοντας ότι ελάχιστοι εποχικοί εργαζόμενοι προσλήφθηκαν στον τουρισμό φέτος, καθώς υπήρχαν περίπου 2.000 αυτή τη στιγμή, εξηγώντας ότι ντόπιοι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν αντ ‘αυτού.

Ερωτηθείς για κινδύνους που σχετίζονται με το COVID-19, είπε ότι όλα ήταν ισορροπημένα, ότι η καλή οργάνωση ήταν σημαντική και ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κροατίας άξιζε τα εύσημα για την καλή επιδημιολογική κατάσταση. /ibna