Μαυροβούνιο: Ιερείς συνελήφθησαν μετά από πομπές

Μαυροβούνιο: Ιερείς συνελήφθησαν μετά από πομπές

Οι ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας στο Μαυροβούνιο, οι Mirčeta Šljivančanin και Željko Čalić, συνελήφθησαν για διοργάνωση πομπών στην Ποντγκόριτσα και το Danilovgrad. Σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότερα από 200 άτομα συμμετείχαν στις πομπές, κάτι που παραβιάζει τα μέτρα του Εθνικού Φορέα Συντονισμού.

Χθες το βράδυ, ο Šljivančanin, συνοδευόμενος από δικηγόρο, πήγε στο Κέντρο Ασφαλείας στην Ποντγκόριτσα, όπου έδωσε μια δήλωση σχετικά με τη συγκέντρωση. Μπροστά από το κτίριο του Κέντρου Ασφαλείας, υποστηρίχθηκε από ιερείς της SOC. Ο ιερέας Ćalić συνελήφθη χθες βράδυ στο αστυνομικό τμήμα του Danilovgrad λόγω της χθεσινής πομπής στην πόλη, ανακοίνωσε ο Δήμος του Danilovgrad.

“Απόψε, ο πατέρας μας Željko τέθηκε υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα για διοργάνωση πομπής στο Danilovgrad. Διάφοροι ενορίτες συγκεντρώθηκαν μπροστά από το αστυνομικό τμήμα για να εκφράσουν ειρηνικά τη διαμαρτυρία τους ενάντια σε αυτήν την πράξη», έγραψε ο Εκκλησιαστικός Δήμος Danilovgrad στη σελίδα του στο Facebook εχθές.

Πομπές, οργανωμένες κατά της έγκρισης του νόμου για την ελευθερία της θρησκείας, πραγματοποιήθηκαν χθες σε αρκετές πόλεις του Μαυροβουνίου.

Η Διεύθυνση Αστυνομίας έχει καταθέσει πολλές ποινικές κατηγορίες εναντίον εκείνων που είναι υπεύθυνοι για συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα, κατά παράβαση των μέτρων του Εθνικού Φορέα Συντονισμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Pobjeda, οι βασικές εισαγγελικές αρχές αξιολόγησαν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία ποινικής ευθύνης για τις εκθέσεις.

Όπως ανακάλυψε ανεπίσημα η εφημερίδα Pobjeda, η αστυνομία υπολόγισε ότι υπήρχαν λίγο περισσότεροι από 5.000 πολίτες στη λειτουργία στη Ποντγκόριτσα, μεταξύ τρεις και τρεισήμισι χιλιάδες στο Nikšić, και περίπου 500 υποστηρικτές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Pljevlja.

Ο Gojko Perović, ο πρύτανης της Θεολογικής Σχολής Cetinje, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα Dan ότι «ο περιορισμός των δημόσιων συγκεντρώσεων σε έως 200 άτομα είναι παράνομος, επειδή είτε έχεις πανδημία και είσαι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επιτρέπονται μαζικές δημόσιες συγκεντρώσεις, είτε δεν ισχύει κάτι από τα παραπάνω, επιτρέπονται συγκεντρώσεις και δεν υπάρχουν περιορισμοί».

Εκτίμησε ότι το μέτρο αυτό έχει θεσπιστεί με πολιτικά κριτήρια και αντιπροσωπεύει ένα παιχνίδι των ατόμων που έχουν την εξουσία που θέλουν να απαγορεύσουν τις εκκλησιαστικές διαμαρτυρίες. Ο Perović βλέπει τη σύλληψη ενός ιερέα και του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου, καθώς και άλλες ενέργειες της κυβέρνησης εναντίον της Εκκλησίας ως ανήθικα μέτρα που υπονόμευαν την εξουσία της ίδιας της κυβέρνησης, και αποτελούν πηγές αστάθειας και προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας γνωρίζει πολύ καλά ότι ορισμένα από τα μέτρα της κυβέρνησης εγκρίθηκαν για πολιτικούς λόγους./ibna