Ελλάδα: Σε ελεύθερη πτώση τα έσοδα το Μάιο

Ελλάδα: Σε ελεύθερη πτώση τα έσοδα το Μάιο

Μεγάλη υστέρηση, η οποία ανέρχεται σε 2.663 εκατ. ευρώ κατέγραψαν στο πεντάμηνο τα καθαρά κρατικά έσοδα μετά και την αρνητική απόκλιση του Μαΐου κατά 1.267 εκατ. ευρώ. Η υστέρηση αυτή σε συνδυασμό και με την υπέρβαση των δαπανών ως συνέπεια και των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης οδήγησε  σε αστοχία – μαμούθ του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά 4.838 εκατ. Ευρώ, ποσό το οποίο προσεγγίζει το 2,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με κύκλους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αναμένεται να έχει επίπτωση στα έσοδα και η πτώση στον τουρισμό που στο καλό σενάριο θα είναι περίπου 60%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 4.795 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 43 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 916 εκατ. ευρώ την ίδια περυσινή περίοδο.

Το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε τον Μάιο στα 1.917 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 1,37 δισ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αυτό συνέβη κυρίως λόγω της λήψης φορολογικών μέτρων ελέω κορωνοϊού, όπως αναστολή καταβολής ΦΠΑ και βεβαιωμένων οφειλών και έκπτωση 25% σε όσους κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους (ΦΠΑ και βεβαιωμένοι φόροι), ωστόσο οι τάσεις που είχαν διαμορφωθεί πριν το lockdown της οικονομίας έδειχναν και αυτές, αν και σε βραχύτερος ρυθμούς, υποχώρηση των εσόδων. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 2.367 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 1.267 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους ήταν 2.268 εκατ. ευρώ, 1.143 εκατ. ευρώ κάτω του μηνιαίου στόχου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας τα έσοδα από φόρους είναι μειωμένα για τον μήνα Μάιο 2020 κατά 219 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι τον μήνα Απρίλιο υπήρξε μεγαλύτερη συμμετοχή από την εκτιμώμενη στην ολοσχερή εξόφληση του οφειλόμενου ΦΠΑ και συνεπώς το ευεργέτημα της έκπτωσης 25% επί του καταβαλλόμενου ποσού αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο ποσό συμψηφισμού για το μήνα Μάιο.

Τα έσοδα του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 27 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 36 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων του Μαΐου 2020 ανήλθαν σε 450 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 103 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (347 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν τον Μάιο στα 5.351 εκατ. Ευρώ, αυξημένες κατά 1.207 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (4.144 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω των αυξημένων εκροών ΠΔΕ κατά 1.102 εκατ. ευρώ λόγω της πανδημίας του COVID-19./ibna