Ελλάδα: Στο Ισραήλ ο Μητσοτάκης για διήμερη επίσκεψη 16-17 Ιουνίου

Ελλάδα: Στο Ισραήλ ο Μητσοτάκης για διήμερη επίσκεψη 16-17 Ιουνίου

Στο Ισραήλ μεταβαίνει την Τρίτη 16 Ιουνίου για διήμερη επίσκεψη ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Οι επενδύσεις και η διεύρυνση της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής σχέσης βρίσκονται στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, όπου ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και με σημαντικούς Ισραηλινούς επενδυτές.

Η Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έξι υπουργών και δύο υφυπουργών αναμένεται να επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και να ενισχύσει τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως άμυνα, τουρισμό, κυβερνο-ασφάλεια, γεωργικό τομέα, ενέργεια, start ups.

Οι πτήσεις από το Ισραήλ προς την Ελλάδα αναμένεται να ανοίξουν την 1η Ιουλίου, καθώς υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από την ισραηλινή πλευρά – στην πρόσφατη συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Benjamin Netanyahu εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Ισραηλινοί τουρίστες προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να φτάσουν το 1 εκατομμύριο. Βέβαια τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια έξαρση της πανδημίας κάτι που προφανώς θα επηρεάσει και την απόφαση για το άνοιγμα των αεροδρομίων για τους Ισραηλινούς τουρίστες.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται. Ελλάδα και Ισραήλ είναι δύο Δημοκρατίες με μακρά παράδοση ενώ έχουν συναντίληψη σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στις επαφές του και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να αναδείξει τους κινδύνους των τουρκικών ενεργειών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή./ibna