Κοσσυφοπέδιο: Πρόεδρος και Πρωθυπουργός πρέπει να πορευτούν μαζί στο διάλογο με τη Σερβία, είπε ο Hoti

Κοσσυφοπέδιο: Πρόεδρος και Πρωθυπουργός πρέπει να πορευτούν μαζί στο διάλογο με τη Σερβία, είπε ο Hoti

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Avdullah Hoti, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Hashim Thaçi, είπε ότι συζήτησαν για τον διάλογο με τη Σερβία, ενώ ανέφεραν ότι οι αρμοδιότητες καθενός είναι σαφώς καταγεγραμμένες στο Σύνταγμα, αλλά ότι σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να είναι μαζί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι χρειάζεται ευρεία συναίνεση μεταξύ πολιτικών παραγόντων στη χώρα.

«Θα προσπαθήσω να δημιουργήσω μια ευρεία συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Βρισκόμαστε στο σημείο όπου η διαδικασία πρέπει τελικά να ολοκληρωθεί, για να εδραιωθεί το στάτους του Κοσσυφοπεδίου διεθνώς», δήλωσε ο Hoti.

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος έχουν ξεχωριστούς ρόλους, αλλά ότι στο διάλογο με τη Σερβία πρέπει να είναι μαζί.

«Δεν θίγονται θέματα αρμοδιότητας, είναι πολύ σαφές στο Σύνταγμα και η απόφαση του Δικαστηρίου του περασμένου έτους είναι πολύ σαφής. Έχουμε ξεχωριστούς ρόλους, αλλά σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να είμαστε μαζί.

Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, διασαφηνίσαμε σαφώς τη θέση μας ως κυβέρνηση, και επίσης την κοινοποίησα στον Πρόεδρο», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Thaçi έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι εναπόκειται σε αυτόν να εκπροσωπήσει τη χώρα σε διάλογο, καθώς αναμένεται να ξαναρχίσει πολύ σύντομα με τη μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Επίτροπος της ΕΕ Miroslav Lajçak θα επισκεφθεί αύριο τη χώρα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τους ηγέτες της χώρας.

Ωστόσο, ο Σλοβάκος διπλωμάτης δεν γνωρίζει αν θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Thaçi, λέγοντας ότι ο τελευταίος σε πολλές περιπτώσεις αρνήθηκε να του μιλήσει στο τηλέφωνο./ibna