Σλοβενία: Σημάδια επιβίωσης της πρότασης μομφής για τον Počivalšek

Σλοβενία: Σημάδια επιβίωσης της πρότασης μομφής για τον Počivalšek

Ο υπουργός Οικονομίας της Σλοβενίας Zdravko Počivalšek φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιβιώσει της πρότασης μομφής που κατατέθηκε εναντίον του από τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης για αδιαφανείς αγορές αναπνευστήρων και συσκευών PPE, καθώς η μαραθώνια συζήτηση παρατάθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο συνασπισμός τον υποστήριξε, μιλώντας για μια αδικαιολόγητη πολιτική επίθεση εναντίον ενός υπουργού που πήρε καλό βαθμό εν μέσω χαοτικών συνθηκών, ενώ η αντιπολίτευση μίλησε για κερδοσκοπικό πόλεμο.

Ο Robert Pavšič της List Marjan Šarec (LMŠ) ηγήθηκε των προσπαθειών της κύριας αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του μαραθωνίου, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες σχετικά με τις αδιαφανείς και κοστοβόρες αγορές και διαδικασίες, που επέφεραν κέρδη για τους κυβερνητές, και σχετικά με την υποτιθέμενη παραπλάνηση του κοινού και διαφθορά.

«Υπήρξατε χειριστικοί- ίσως ακολουθήσατε εντολές, αλλά είστε υπεύθυνοι. Πάνω απ ‘όλα, δεν πειστήκαμε από τους ισχυρισμούς σας ότι σώσατε ζωές – ίσως ήταν πορτοφόλια που σώζετε αντ’ αυτού», είπε ο Pav Pič.

Η αντιπολίτευση ασχολήθηκε κυρίως με την απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει στον οργανισμό Commodity Reserves Agency τις αγορές και να χρησιμοποιήσει μεσάζοντες αντί να αγοράσει άμεσα, όλα με την πρόθεση να επιτρέψει προμήθειες.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έφυγαν αμέσως οι προσφορές που επέτρεψαν την άμεση προμήθεια και την οργανωμένη λογιστική», υποστήριξε ο Miha Kordiš της Αριστεράς, ένας από τους πλέον λαλίστατους επικριτές των εξελίξεων. Σημείωσε ότι η Κροατία, για παράδειγμα, αγόραζε απευθείας από την Κίνα.

Ενώ ο Kordiš κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εμπλακεί σε οργανωμένο έγκλημα, ο Franc Trček των SocDems μίλησε για κερδοσκοπικό πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι τα περιθώρια άνω του 100% δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν με άλλο τρόπο.

Ο Počivalšek, ο οποίος μίλησε για κακόβουλα και υπερβολικά ψέματα εναντίον του, αρνήθηκε ότι δήλωσε ότι οι άμεσες συμβάσεις δεν ήταν δυνατές νόμιμα, και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να χρησιμοποιήσει μεσάζοντες επειδή αυτό της επέτρεπε να μεταφέρει όλους τους κινδύνους σε αυτούς.

«Είμαι πλήρως υπεύθυνος γι ‘αυτό, χωρίς φόβο», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι διαμεσολαβητές ήταν το μόνο λογικό πράγμα σε αυτή την χαοτική κατάσταση.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο διαμάχης ήταν οι αγορές αναπνευστικών συσκευών, συγκεκριμένα ένα συμβόλαιο 8 εκατομμυρίων ευρώ που υπεγράφη για 220 αναπνευστήρες από το Geneplanet Group, παρόλο που αυτοί οι αναπνευστήρες είχαν αξιολογηθεί αρνητικά από ιατρικούς εμπειρογνώμονες.

Ένας πληροφοριοδότης είπε ότι η συμφωνία – η οποία μειώθηκε αφού έγινε πρωτοσέλιδο σε όλα τα μέσα ενημέρωσης – είχε περιγραφεί εμπιστευτικά από τον Počivalšek ως συμφωνία για τον ανώτερο συνασπισμό των Δημοκρατικών (SDS), μια κατηγορία που έθεσε και πάλι σήμερα ο Pavšič του LMŠŠ.

Ο Marko Pogačnik του SDS είπε ότι η κυβέρνηση είχε δημοσιεύσει όλες τις συμβάσεις και κάλεσε το Ελεγκτικό Συνέδριο να εξετάσει την προμήθεια. Προσέθεσε ότι ήταν «οι τυπικοί προμηθευτές στη σλοβενική υγειονομική περίθαλψη» που είχαν τα υψηλότερα περιθώρια τιμών και ότι πίστευε ότι οι επιθέσεις ξεκίνησαν όταν αποκλείονταν αυτοί οι προμηθευτές.

Ο πρωθυπουργός Janez Janša έγραψε στο Twitter ότι «η παιδιάστικη πρωτοβάθμια ανάγνωση της πρότασης εναντίον του Počivaček, γραμμένη με πολλή πίεση σαν δοκίμιο, αποκαλύπτει όλη τη διανοητική και ηθική δυστυχία της αριστερής πολιτικής, της οποίας η αποτυχία να δράσει ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων από κορωνοϊό». /ibna