Αλβανία: Μέχρι τη Δευτέρα το τελικό προσχέδιο για την Εκλογική Μεταρρύθμιση

Αλβανία: Μέχρι τη Δευτέρα το τελικό προσχέδιο για την Εκλογική Μεταρρύθμιση

Ο συμπρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Εκλογικών Μεταρρυθμίσεων, Damian Gjiknuri, δήλωσε την Παρασκευή ότι «το τελικό σχέδιο της Εκλογικής Μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί εντός της Δευτέρας».

Στην ενημέρωση των ΜΜΕ μετά την τακτική σύνοδο του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Gjinkuri είπε ότι «συμφωνήσαμε για τις περισσότερες από τις τροπολογίες που σχετίζονται με χρηματοδοτικά θέματα στην προεκλογική εκστρατεία και τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης στην προεκλογική εκστρατεία».

«Υπάρχουν 2-3 θέματα που καθορίζονται από τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες και πιστεύω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε έτοιμες όλες τις νομικές τροποποιήσεις στον νέο Εκλογικό Κώδικα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της CEC και όλων των άλλων στοιχείων του Εκλογικού Κώδικα,» είπε ο Gjinkuri.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτές οι τροπολογίες αντικατοπτρίζουν όλα τα στοιχεία της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που έχουν συμφωνηθεί με το Δημοκρατικό Κόμμα καθώς και την εξωκοινοβουλευτική και κοινοβουλευτική αντιπολίτευση σε αυτό το Πολιτικό Συμβούλιο».

Ο Gjinkuri σημείωσε επίσης ότι «το αργότερο τη Δευτέρα ή την Τρίτη, θα υποβάλω επίσημα το σχέδιο στην Ειδική Επιτροπή Εκλογικών Μεταρρυθμίσεων».

Εν τω μεταξύ, πρόσθεσε, συζητάμε επίσης ορισμένους μηχανισμούς σχετικά με τις διαδικασίες επιλογής των μελών της επιτροπής, έτσι ώστε να είναι ένα ανοιχτό σχέδιο, το οποίο θα αντικατοπτρίζει φυσικά τις ανησυχίες που εξέφρασε η εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση, αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν αντιληπτά τις τελευταίες 2-3 ημέρες.

Ο Gjinkuri είπε ότι «οι εμπειρογνώμονες είχαν επιφορτιστεί με την οριστικοποίηση του σχεδίου μέχρι τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων των νομικών μέτρων, όπως τροποποιήσεις στον Κώδικα Διαδικασίας, τροποποιήσεις του νόμου για την Κρατική Αστυνομία, του νόμου περί καταγγελίας».

Είπε ότι «τα εμπλεκόμενα μέρη αποφάσισαν να επιτρέψουν την πολιτική διαφήμιση, παρά τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά πιστεύουμε ότι δεν έχει έρθει η ώρα να απαγορεύσουμε την πολιτική διαφήμιση, η οποία θα είναι μέρος του Εκλογικού Κώδικα».

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας, ο Gjinkuri είπε ότι «συμφωνήσαμε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί στο διπλάσιο από τη χρηματοδότηση των κομμάτων και ο λόγος θα είναι 1 έως 3, οπότε ο προϋπολογισμός από ιδιωτική χρηματοδότηση θα είναι τριπλάσιος από αυτόν που διατίθεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.»

Ο εκπρόσωπος του πολιτικού συμβουλίου του Δημοκρατικού Κόμματος, Oerd Bylykbashi, δήλωσε ότι «σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο συζήτησε τα εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό το φως της συμφωνίας για την εκλογική διοίκηση και των άλλων θεμάτων που ολοκληρώνουν την εκλογική μεταρρύθμιση».

«Η συνάντηση άγγιξε τα προβλήματα των μέσων ενημέρωσης στην προεκλογική εκστρατεία και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι μέχρι οι εγγυήσεις που συμφωνήθηκαν στις 5 Ιουνίου σχετικά με την εκλογική διοίκηση, αλλά και τις άλλες εγγυήσεις όπως: η βιομετρική ταυτοποίηση και τα άλλα μέσα που προστατεύουν την ψήφο των εκλογέων ενσωματώνονται πλήρως στην εκλογική νομοθεσία, στον Εκλογικό Κώδικα, μέχρι τότε το συμβούλιο θα συνεχίσει να εργάζεται για την οριστικοποίηση της τεχνικής συμφωνίας», είπε.

«Μέχρι τη Δευτέρα, το Πολιτικό Συμβούλιο θα πάρει τα χέρια του στο πλήρες έγγραφο που περιέχει τις τροποποιήσεις στον Εκλογικό Κώδικα για οριστική οριστικοποίηση της συμφωνίας της 5ης Ιουνίου», είπε./ibna