Σερβία: Συνάντηση Dačić-Δένδια στην Αθήνα

Σερβία: Συνάντηση Dačić-Δένδια στην Αθήνα

Στην Αθήνα, έγινε δεκτός την Παρασκευή, ο επικεφαλής της Σερβικής διπλωματίας Ivica Dačić, από τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια.  Οι δυο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όλα τα σημαντικά θέματα στον τομέα της διμερούς συνεργασίας καθώς και τα τρέχοντα θέματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Σέρβος ΥΠΕΞ, είπε ότι «Είμαι πολύ χαρούμενος που επισκέπτομαι σήμερα τον αγαπητό μου φίλο και τη φίλη χώρα μου την Ελλάδα. Με αυτήν την επίσκεψη, δείξαμε πόση φιλία καλλιεργούμε μεταξύ μας.

Εξέφρασα την ικανοποίησή μου για τη συνεργασία κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και εξέφρασα την επιθυμία να ομαλοποιήσω τη ζωή σε όλα τα τμήματα το συντομότερο δυνατόν, ξεκινώντας με την πραγματοποίηση πολιτικών επαφών, την ομαλοποίηση των οικονομιών μας και την έναρξη των εταιρειών μας να λειτουργούν».

Συνεχίζοντας ο Ivica Dačić τόνισε ότι «αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο οι πολίτες είναι πότε θα μπορούν να ταξιδέψουν. Εξέφρασα την απόφασή μας ότι οι πολίτες της Ελλάδας μπορούν να ταξιδέψουν στη Σερβία χωρίς περιορισμούς, χωρίς δοκιμές και την ανάγκη να βρίσκονται σε καραντίνα. Ο υπουργός Δένδιας μου είπε ότι από τις 15 Ιουνίου, θα είναι σε θέση να κάνει το ίδιο προς την αντίθετη κατεύθυνση, έτσι ώστε οι πολίτες της Σερβίας να μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα χωρίς δοκιμές και άλλα περιοριστικά μέτρα».

«Ζήτησα από τον Υπουργό Δένδια να εκπροσωπήσει τις απόψεις μας στις Βρυξέλλες ότι αυτό το μέτρο πρέπει επίσης να εφαρμοστεί σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε από την 1η Ιουλίου, οι Σέρβοι πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν στα κράτη μέλη της ΕΕ χωρίς περιορισμούς» σημείωσε ο Σέρβος ΥΠΕΞ.

Συνεχίζοντας είπε ότι «περιμένουμε μεγάλο αριθμό τουριστών μας στην Ελλάδα, αλλά πρέπει επίσης να πω ότι 50.000 χιλιάδες Έλληνες τουρίστες ήταν στη Σερβία πέρυσι».

Όσον αφορά τις επιμέρους συζητήσεις, ο Dačić έιπε ότι «σήμερα, συζητήσαμε τη διμερή μας συνεργασία με πολιτικά συμφέροντα και αμοιβαία υποστήριξη – όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία.

Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική μας ακεραιότητα όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης, όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, υποστηρίζουμε απολύτως το νόμο και είμαστε κατά όλων των προκλήσεων που προέρχονται από διαφορετικές πλευρές των γειτόνων τους, και σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία τους».

«Συνεχίζοντας τις φιλικές μας σχέσεις, θα έχουμε επίσης τριμερείς επαφές και αναμένουμε τη συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας έως το τέλος του έτους. Αυτή είναι μια συγκεκριμένη συνάντηση, είμαστε ακόμα στις συνθήκες της ζωής και στον αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό, αλλά και στη ζωή με τον κορωνοϊό.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με γραπτή του δήλωση για την συνάντηση του με τον Σέρβο ΥΠΕΞ Ivica Dačić , σημείωσε ότι είναι ιδαίτερα χαρούμενος που υποδέχτηκε τον φίλο του Σέρβου ΥΠΕΞ.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις επί διαφόρων θεμάτων, καθώς και τρόπους ενίσχυσης των ήδη εξαιρετικών σχέσεών μας. Οι δεσμοί εξάλλου των δύο χωρών είναι ισχυροί και πηγάζουν από τη διαχρονική φιλία των λαών μας και την κοινή θρησκευτική, πολιτισμική μας παράδοση» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Σε πολιτικό επίπεδο, η άριστη σχέση των δύο χωρών επισφραγίστηκε από την 3η Συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας που έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα και οδήγησε στην υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης για τη Σύσταση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο εμβάθυνσης των πολυδιάστατων σχέσεων μας.

Επιπλέον, συζητήσαμε για την πανδημία του κορωνοϊού και εκφράσαμε τη βούλησή μας να συνεργαστούμε σε ένα ευρύ φάσμα τομέων για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της, τόσο στις χώρες μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή μας» συνέχισε στην ανακοίνωση του ο Νίκος Δένδιας.

«Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, επαναδιατύπωσα τη σταθερή στήριξη της χώρας μας. Πάγιος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ένταξη στην ΕΕ θα προσφέρει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την περιοχή. Και η Σερβία έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση ένταξης στην ΕΕ.

Αναφορικά με τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα, επανέλαβα ότι η θέση της χώρας μας σχετικά με το καθεστώς του Κοσόβου, παραμένει αμετάβλητη, έως ότου επιτευχθεί μία τελική συμφωνία» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

«Είχαμε την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσουμε για την ιστορικής σημασίας υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Μιας συμφωνίας, η οποία αποτελεί πρότυπο διευθέτησης και επίλυσης εκκρεμών διμερών διαφορών, με αποτελέσματα αμοιβαία επωφελή, πάντοτε εντός πλαισίου του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

«Τέλος, αναφέρθηκα στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής» καταλήγει η γραπτή ανακοίνωση του Νίκου Δένδια./ibna