Η Ελλάδα κλήθηκε από τον ΟΗΕ να διερευνήσει τις επιστροφές στην Τουρκία

Η Ελλάδα κλήθηκε από τον ΟΗΕ να διερευνήσει τις επιστροφές στην Τουρκία

Η υπηρεσία του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες) κάλεσε την Παρασκευή την Ελλάδα να ξεκινήσει «επείγουσα» έρευνα για τις πολυάριθμες αναφορές για φερόμενη επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στη γειτονική Τουρκία, που διαπράχθηκαν από τις ελληνικές αρχές.

«Η Ύπατη Αρμοστεία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της προς την ελληνική κυβέρνηση» σχετικά με αυτό το θέμα και «ζητά επείγουσα διερεύνηση περιστατικών που αναφέρθηκαν από τα ΜΜΕ, πολλά από τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί από ΜΚΟ και οι απωθήσεις των απορριφθέντων μεταναστών», υπογραμμίζει το δελτίο τύπου του πρακτορείου.

«Οι σχετικές κατηγορίες πολλαπλασιάστηκαν τον Μάρτιο, όπου δηλώνουν ότι ομάδες ανθρώπων που έφτασαν στην ελληνική επικράτεια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά από σύντομες διαδικασίες», συνεχίζει το κείμενο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε μετά από αυτήν την κλήση, η οποία έγινε την προηγούμενη ημέρα και από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Η θέση μας σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς είναι γνωστή. Μπορώ μόνο να επαναλάβω τη θέση μας, αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να ρίξουν πλήρη φως σε αυτά τα θέματα, να ερευνήσουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, Adalbert Jahnz, στις Βρυξέλλες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τόνισε ότι η Ελλάδα «έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της από την παράνομη μετανάστευση, αλλά ταυτόχρονα να σέβεται το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των προσφύγων».

Ο οργανισμός του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι ο αριθμός των εικαζόμενων απελάσεων αυξήθηκε πρόσφατα στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, αναφερόμενος σε εικαζόμενες επαναπροωθήσεις από την Ελληνική Ακτοφυλακή στο Αιγαίο Πέλαγος.

Πολλές ΜΚΟ για τα δικαιώματα των προσφύγων κάλεσαν επανειλημμένα τις ελληνικές αρχές τους τελευταίους μήνες να διερευνήσουν το ζήτημα μετά από καταθέσεις αιτούντων ασύλου που παραδόθηκαν παράνομα από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία.

Ο ΔΟΜ δήλωσε την Πέμπτη ότι έλαβε «αναφορές για αυθαίρετη σύλληψη μεταναστών στην Ελλάδα και απέλαση στην Τουρκία, καθώς και περιστατικά βίας που διαπράχθηκαν εναντίον μεταναστών από ορισμένα μέλη του προσωπικού της συνοριοφυλακής».

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ένα βίντεο από τουρκικό drone του λιμενικού τη Δευτέρα που έδειχνε «Έλληνες της Ακτοφυλακής να απομακρύνουν κινητήρα από βάρκα με πρόσφυγες στο Αιγαίο πριν την εγκαταλείψουν στην ανοιχτή θάλασσα μεταξύ του ελληνικού νησιού της Λέσβου και των τουρκικών ακτών».

Η ελληνική κυβέρνηση, έχει εντείνει την πολιτική της έναντι των αιτούντων άσυλο και ενίσχυσε τις περιπολίες στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα με τη βοήθεια της Frontex, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Προστασίας των Συνόρων

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας την κυβέρνηση να πάρει θέση και να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις.

Κάθε μέρα βλέπουμε σε δημοσιεύματα εικόνες και καταγγελίες για επαναπροωθήσεις ανθρώπων στη θάλασσα. Οι διαστάσεις του φαινομένου είναι μάλιστα τέτοιες που εξέδωσαν ανακοίνωση τόσο η Ύπατη Αρμοστεία όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης μεταξύ άλλων.

Πρέπει να σταματήσει τώρα αυτή η ντροπιαστική πρακτική που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Βάζει εν γνώσει της σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και οικογένειες με παιδιά και παραβιάζει τις στοιχειώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υπονομεύοντας εκτός των άλλων ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο της χώρας.

Καλά θα κάνει ο Υπουργός αντί να ζητά ρήτρα εξαίρεσης από τη διεθνή νομιμότητα και αλληλεγγύη στις παραβιάσεις, όπως κάνουν οι χώρες του Βίζεγκραντ,  να τρίξει τα δόντια στους Ευρωπαίους Εταίρους και στα όργανα της ΕΕ ώστε να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός της ευθύνης στα κράτη-μέλη.

Με τις πρακτικές των push-backs που εφαρμόζονται, η χώρα εκτίθεται και μετατρέπεται σε μαύρο πρόβατο, προσβάλλεται ευθέως το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας, αλλά ειδικότερα οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος που με αυταπάρνηση και σε αντίξοες συνθήκες από το 2015 μέχρι το 2019 προχώρησαν σε 430.000 διασώσεις ανθρώπων στη θάλασσα»./ibna