Ρουμανία: Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση της για επέκταση της κατάστασης συναγερμού

Ρουμανία: Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση της για επέκταση της κατάστασης συναγερμού

Ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει την κατάσταση συναγερμού από τις 16 Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι αυτή η απόφαση δεν έχει καμία πολιτική έννοια.

Υπενθυμίζοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση συναγερμού είναι σε ισχύ έως και τις 16 Ιουνίου, ο αρχηγός της κυβέρνησης εξήγησε ότι αυτό το καθεστώς ήταν “απαραίτητο για τη διατήρηση των κανονισμών […] που είναι απαραίτητοι για την εγγύηση της προστασίας της ζωής και της υγείας των πολιτών ». Σύμφωνα με τον κ. Orban, είναι η «μόνη πραγματική λύση που επιτρέπει στην κυβέρνηση και τις αρχές να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού».

Το Εθνικό Συμβούλιο Έκτακτης Ανάγκης (CNSU) υιοθέτησε απόφαση την Πέμπτη, προτείνοντας στην κυβέρνηση περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών. Τα μέτρα που προτείνει περιλαμβάνουν τη δυνατότητα σχηματισμού ομάδων 6 ατόμων για τις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες, 20 ατόμων για ιδιωτικές εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους και 50 ατόμων για υπαίθριες εκδηλώσεις. Προτείνεται επίσης, η επανέναρξη της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων (με εξαίρεση τα εστιατόρια, τις καφετέριες, τους παιδότοπους, την αίθουσα παιχνιδιών και τους κινηματογράφους που βρίσκονται σε αυτά τα κέντρα), καθώς και το άνοιγμα των κέντρων θαλασσοθεραπείας, εξωτερικών πισινών,  αθλητικών αιθουσών και αιθουσών τυχερών παιγνίων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Klaus Iohannis δήλωσε  χθες, ότι θα ήθελε μια «πιο ευέλικτη» κατάσταση συναγερμού, αλλά η οποία θα περιείχε ορισμένες υποχρεωτικές διατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, της κοινωνικής απόστασης και των μέτρων υγιεινής. Ο Πρόεδρος κάλεσε τους πολιτικούς να ψηφίσουν υπέρ της επέκτασης της κατάστασης συναγερμού και να μην «κυνηγήσουν ψήφους». Απέρριψε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι οι ειδικοί έπρεπε να παρουσιάσουν νέα «αποδεικτικά στοιχεία» για να δικαιολογήσουν την επέκταση της κατάστασης συναγερμού, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία που παρουσιάζουν καθημερινά τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού και των θανάτων, μιλούν από μόνα τους. «Απέναντι σε μια ασθένεια, είτε είμαστε προσεκτικοί είτε είμαστε ανόητοι», κατέληξε ο αρχηγός του κράτους. Αργότερα, ο Πρόεδρος διευκρίνισε τις δηλώσεις του, εξηγώντας ότι αναφέρεται σε πολιτικούς, όχι σε ασθενείς ή μελλοντικούς ασθενείς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έως σήμερα, έχουν επιβεβαιωθεί 21.404 κρούσματα, εκ των οποίων 222 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, ενώ  15.445 άτομα έχουν αναρρώσει και 1.380 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, συνολικά. Στο έδαφος της Ρουμανίας βρίσκονται σε θεσμική καραντίνα 2.030 άτομα και 101.398 άτομα σε κατ’ οίκον απομόνωση και υπό ιατρική παρακολούθηση. Έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 542.646  εργαστηριακοί έλεγχοι σε εθνικό επίπεδο./ibna