Ελλάδα: Ανεπαίσθητες για την κοινωνία οι φοροελαφρύνσεις Μητσοτάκη

Ελλάδα: Ανεπαίσθητες για την κοινωνία οι φοροελαφρύνσεις Μητσοτάκη

Ανεπαίσθητες είναι φορολογικές αλλαγές που ανακοίνωσε για τους οφειλέτες του δημοσίου αλλά και γενικότερα για τους φορολογούμενους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από του βήματος της Βουλής. Μάλιστα, οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν λίγες μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα. Όσον αφορά δε την έκπτωση για την εφάπαξ αποπληρωμή του οφειλόμενου φόρου, αυτή μόνο «συμβολική» και ουδόλως ουσιαστική μπορεί να θεωρηθεί καθώς περιορίζεται μόλις στο 2%.

Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων εντός των οποίων θα πρέπει να καταβληθούν οι οφειλές παραμένει στα πλαίσια της εξόφλησης των 12 και των 24 μηνών, με το δεύτερο πλαίσιο να παραμένει έντοκο. Όσον αφορά δε τον φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να καταβάλουν τα φυσικά πρόσωπα, ναι μεν η εξοφλησή του παρατείνεται κατά δύο μήνες (σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί των τριών διμηνιαίων που κανονικά ισχύουν) ωστόσο για την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης δεν χορηγείται καμία παράταση, παρότι η οικονομική κρίση π ου ενέσκηψε ως προϊόν της υγειονομικής, έχει προκαλέσει ασφυξία ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι συγκεκριμένες διευκολύνσεις δεν φέρνουν κάτι καινούριο πέραν του να εξορθολογίσουν αδικίες και υπερβολές της προηγούμενης ρύθμισης. Για παράδειγμα, σχεδιάζεται η πρόβλεψη μειωμένου επιτοκίου στις 24 δόσεις ή η μη επιβολή του στις 12 δόσεις. Το δεύτερο θα έπρεπε να ήταν το αυτονόητο, καθώς η ισχύουσα ρύθμιση η οποία αφορά οφειλές που είχαν παραμείνει αρρύθμιστες την 1η Νοεμβρίου του 2019,  μόνο δελεαστική δεν θεωρήθηκε από τους οφειλέτες φορολογούμενους καθώς επέβαλε μεγάλο επιτόκιο ίσο με 4,5% προκειμένου για την εξόφληση σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις και σε ακόμη πιο αυξημένο, κατά το ένα τρίτο, επιτόκιο, δηλαδή στο ιδιαίτερα επιβαρυντικό 6% προκειμένου για την εξόφληση των οφειλών σε περισσότερες των 12 δόσεων. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους στο υπουργείο Οικονομικών εξετάσθηκαν και διάφορα σχέδια ρυθμίσεων.

Τα μέτρα

Τα μέτρα διευκόλυνσης που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τα εξής:

  • Οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου έως τον Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλεί θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο που θα πληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 με μειωμένο επιτόκιο με τις πληρωμές να ξεκινούν το 2021.
  • Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για το φόρο εισοδήματος. Ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί από τα φυσικά σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί τριών διμηνιαίων, θα καταβληθεί δηλαδή από τον Ιούλιο έως  τον Φεβρουάριο του 2021.
  • Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε 6 δόσεις αντί 5 μηνιαίων, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο του 2021.
  • Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα εξοφληθεί σε 8 δόσεις, από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο του 2021.
  • Θα παρέχεται έκπτωση φόρου 2% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης./ibna