ΥπΕΞ των ΗΠΑ: Ζητήματα διακρίσεων, βανδαλισμών και προσβολών στη Β-Ε εναντίον της θρησκευτικής ελευθερίας

ΥπΕΞ των ΗΠΑ: Ζητήματα διακρίσεων, βανδαλισμών και προσβολών στη Β-Ε εναντίον της θρησκευτικής ελευθερίας

Συνεχείς διακρίσεις από πλευράς κυβέρνησης εναντίον θρησκευτικών ομάδων σε περιοχές της χώρας όπου αποτελούν μειοψηφία, περιστατικά βανδαλισμού κατά θρησκευτικών χώρων και λεκτικές επιθέσεις επισημάνθηκαν ως τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Βοσνία και Ερζεγοβίνη στο θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας, σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία για το 2019 που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα.

«Το Διαθρησκευτικό Συμβούλιο της Β-Ε (IRC) κατέγραψε φέτος 10 καταγγελίες για βανδαλισμό σε χώρους λατρείας και μία υπόθεση λεκτικής επίθεσς εναντίον ενός Ορθόδοξου ιερέα, προειδοποιώντας ότι ο πραγματικός αριθμός περιστατικών είναι πιθανώς πολύ υψηλότερος. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δηλώνει ότι το 2018 έλαβε αναφορές για 17 περιστατικά προκατάληψης εναντίον Μουσουλμάνων, 10 εναντίον Χριστιανών και δύο εναντίον Εβραίων. Το ένα περιστατικό βίας που ανέφερε η αποστολή του ΟΑΣΕ στη χώρα περιελάμβανε επίθεση και λεκτικές προσβολές εναντίον Σέρβου άνδρα κατά τη διάρκεια χριστιανικών εορτασμών. Τα ισλαμοφοβικά περιστατικά περιελάμβαναν πυροβολισμούς σε ένα τζαμί, κλοπή, καθώς και βανδαλισμούς εναντίον τζαμιών που περιελάμβαναν ρίψη εντοσθίων χοίρων, σπασμένα παράθυρα ή γκράφιτι. Στα δύο περιστατικά αντισημιτισμού, βάνδαλοι ζωγράφισαν γκράφιτι, μεταξύ αυτών και σβάστικες, σε εβραϊκές ιδιοκτησίες. Το IRC συνεχίζει να προωθεί τον διαθρησκευτικό διάλογο μέσω διασκέψεων και έργων με τις τοπικές κυβερνήσεις», σημειώνει η έκθεση.

Το έγγραφο υπενθυμίζει επίσης ότι το Σύνταγμα προβλέπει όλες τις θέσεις στην Προεδρία και σε μία από τις δύο Βουλές του κοινοβουλίου, μαζί με ορισμένα άλλα κυβερνητικά γραφεία για μέλη των τριών μεγάλων εθνικών ομάδων – αμιγώς Σερβικά μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, αμιγώς Ρωμαιοκαθολικούς Κροάτες και αμιγώς Μουσουλμάνους Βόσνιοι – υπογραμμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο κήρυξε το 2009 αυτές τις διατάξεις αντισυνταγματικές, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει τίποτα για να αλλαχθεί η κατάσταση.

«Αξιωματούχοι αναγνώρισαν δημοσίως την ανάγκη να αναγνωρίσουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) 2009, σύμφωνα με την οποία η χώρα πρέπει να τροποποιήσει το σύνταγμά της για να επιτρέψει σε μέλη θρησκευτικών και άλλων μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Εβραίων, να διεκδικήσουν την προεδρία και θέση στο ανώτατο σώμα του κοινοβουλίου, ωστόσο καμία ενέργεια δεν πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση υπενθύμισε άλλες αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου σχετικά με τη Βοσνία που δεν έχουν ακόμη εξεταστεί.

«Την 1η Οκτωβρίου, το ΕΣΔΑ αποφάσισε ότι η κυβέρνηση της Β-Ε πρέπει να αφαιρέσει μια Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία που κατασκευάστηκε παράνομα πάνω στην περιουσία της εναγούσης Fata Orlovic στο Bratunac. Το δικαστήριο έκρινε παράνομη την κατασκευή της εκκλησίας το 1998 και διέταξε τις αρχές να διασφαλίσουν την απομάκρυνσή της εντός τριών μηνών, να επιστρέψουν τη γη στον Orlovic και να αποζημιώσουν με 5.000 ευρώ (5.600 $) την Orlovic και με 2.000 ευρώ (2.200 $) τους συγγενείς της», υπογραμμίζει η έκθεση.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι θρησκευτικοί ηγέτες δηλώνουν για άλλη μια φορά ότι οι τοπικές αρχές συνέχισαν να προβαίνουν σε διακρίσεις όσον αφορά την παροχή αστυνομικής προστασίας και τη διερεύνηση περιστατικών βίας, παρενόχλησης και βανδαλισμού.

«Ενώ καταγράφηκαν μόνο λίγες περιπτώσεις, το IRC δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου αντιμετώπισαν αυτές τις υποθέσεις ως περιστατικά απλής κλοπής ή βανδαλισμούς, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι οι πράξεις συνέβησαν σε θρησκευτικούς χώρους και μπορούσαν να αναχθούν σε εγκλήματα μίσους», συνεχίζει η έκθεση, επικαλούμενη την επίθεση στο τζαμί Rijecanska στο Zvornik (ανατολική Βοσνία), κλοπές στην Καθολική Εκκλησία της Αγίας Μητέρας Τερέζας στη Βογκόσκα, κοντά στο Σεράγεβο, την Ορθόδοξη Εκκλησία στο χωριό Donje Vukovsko στο Δήμο Kupres (βορειοδυτική Βοσνία) και άλλα.

Όσον αφορά την επικοινωνία της Πρεσβείας των ΗΠΑ με θρησκευτικές ομάδες στη Βοσνία μέσω του Διαθρησκευτικού Συμβουλίου (IRC), η έκθεση υπογραμμίζει ότι η πρεσβεία συνέχισε να διατηρεί τακτική επαφή με το IRC και υποστήριξε τις δραστηριότητές της παρέχοντας χρηματοδότηση.

«Αξιωματούχοι της πρεσβείας που συνεργάστηκαν με την Προεδρία, το Υπουργείο Ασφάλειας και άλλα υπουργεία και υπογράμμισαν την ανάγκη να προωθηθεί ο σεβασμός της θρησκευτικής ποικιλομορφίας και να επιβληθεί ίση μεταχείριση βάσει του νόμου για τις θρησκευτικές μειονότητες», επισημαίνει το έγγραφο, σημειώνοντας ότι οι αξιωματούχοι της πρεσβείας πραγματοποίησαν πολλές συναντήσεις με τις καθολικές, ισλαμικές, εβραϊκές και ορθόδοξες κοινότητες και τους ηγέτες τους. /ibna