Μαυροβούνιο: Η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να αναστείλει την εφαρμογή του αμφισβητούμενου νόμου για την ελευθερία της Θρησκευτική Ελευθερία

Μαυροβούνιο: Η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να αναστείλει την εφαρμογή του αμφισβητούμενου νόμου για την ελευθερία της Θρησκευτική Ελευθερία

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Duško Marković, απευθύνθηκε στους πολίτες σήμερα το πρωί, λέγοντας ότι αυτός και ο Πρόεδρος Milo Đukanović μίλησαν πρόσφατα με τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιο, για να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ των κρατικών θεσμών και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.

Ο Marković επεσήμανε ότι, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, πρότειναν στον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο τη συνέχιση του διαλόγου και την αναστολή της εφαρμογής του Νόμου για την Ελευθερία της Θρησκείας έως ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να βγάλουν την απόφασή τους. Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι ο Μητροπολίτης, παρά την πρόταση, ζήτησε τη συνέχιση των πομπών και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολούθησε να παραβιάζει τους νόμους με κάθε ευκαιρία.

«Όπως γνωρίζετε, και όπως το είπα στο κοινό, ανταποκρίθηκε σε αρκετές περιπτώσεις σε προσκλήσεις και συναντήθηκα με τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο σχετικά με το Νόμο για τη Θρησκευτική Ελευθερία και άλλα σημαντικά ζητήματα που προέκυψαν στις σχέσεις μεταξύ του κράτους και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το ίδιο συνέβη πριν από λίγες μέρες, όταν ο Πρόεδρος Milo Đukanović και εγώ, ως οι ανώτατοι εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας στο Μαυροβούνιο, ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου και του Επίσκοπου Ιωαννίκιου. Η συνάντηση αυτή ήταν μια επιβεβαίωση του σεβασμού μας για Μητρόπολη και άλλες ενορίες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και μια επιβεβαίωση της διαρκούς δέσμευσής μας για διεξαγωγή διαλόγου και αναζήτηση κοινών και βέλτιστων λύσεων. Η συνομιλία που είχαμε ήταν ουσιαστική, μακρά και εποικοδομητική και τελείωσε με τις σαφείς προτάσεις που προσφέραμε εγώ και ο Πρόεδρος Đukanović, στόχος των οποίων είναι να βγούμε από την τρέχουσα κατάσταση που επιβαρύνει την κοινωνία συνολικά. Συγκεκριμένα – η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να την εφαρμογή του νόμου για τη Θρησκευτική Ελευθερία έως ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο του Μαυροβουνίου και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο αποφασίσει για τη νομιμότητά του. Ταυτόχρονα, προσφέραμε και προτείναμε για την επόμενη εβδομάδα τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, για τις οποίες η κυβερνητική ομάδα ετοιμαζόταν την προηγούμενη περίοδο», επεσήμανε ο Duško Marković.

Πρόσθεσε ότι αυτά είναι γεγονότα και αλήθειες που οι πολίτες και οι πιστοί δεν θα μπορούσαν να ακούσουν από τους αξιωματούχους της εκκλησίας αυτές τις μέρες.

«Δυστυχώς, από την άλλη πλευρά, ακολούθησε το κάλεσμα του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου για τη διοργάνωση πομπών, ως απάντηση στην πρότασή μας, η οποία ερμηνεύεται ως συνέχεια της έλλειψης κατανόησης και αντιπαραθέσεων που δεν θέλουμε στην Κυβέρνηση, διότι αντιπροσωπεύουν εμπόδιο στην πολιτική μας αρμονία και ευημερία. Εκτός από την απόρριψη του διαλόγου, και συνεπώς τη δυνατότητα εξεύρεσης βιώσιμης λύσης, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει να παραβιάζει το νόμο σε κάθε ευκαιρία, ακόμη και όταν πρόκειται για την καθιερωμένη πρακτική κατασκευής παράνομων κτισμάτων εντός και εκτός εκκλησιαστικών περιουσιών», είπε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου.

Ο Marković είπε ότι το Μαυροβούνιο είναι μια δημοκρατική κοινωνία ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών αξιών στην οποία επιτρέπονται δημόσιες συγκεντρώσεις εφόσον δεν θέτουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα άλλων, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την πραγματοποίησή τους σύμφωνα με το νόμο και τους ισχύοντες κανόνες.

«Επομένως, οι ανακοινωθείσες πομπές πρέπει να οργανώνονται με τρόπο που να συνεπάγεται την εφαρμογή των επιδημιολογικών μέτρων και συστάσεων, με σεβασμό στην υγεία και τη ζωή όλων των πολιτών, όλα στο πνεύμα της ίσης εφαρμογής του νόμου, το οποίο είναι ένα πρότυπο που δεσμεύει κάθε άτομα και κάθε ομάδα. Παράλληλα με την έκκληση για σεβασμό του νόμου, εξακολουθούμε να αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα στη Μητρόπολη και τις επισκοπές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις προς όφελος των ορθόδοξων πιστών στο πλαίσιο του διαλόγου και του νομικού συστήματος του Μαυροβουνίου. Πρόθεσή μας είναι να αφήσουμε ένα περιβάλλον και μια κληρονομιά που δεν θα είναι βάρος για τις μελλοντικές γενιές. Επομένως, είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και αναζητούμε λύσεις, αλλά χωρίς εκβιασμό και πίεση. Και μέχρι να συμβεί αυτό, οι νόμοι θα ισχύουν για όλους στο Μαυροβούνιο, συμπεριλαμβανομένης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας και των πιστών της», κατέληξε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Duško Marković στην ομιλία του στους πολίτες./ibna