Βουλγαρία: Στην πραγματικότητα δεν έχουμε ένα μηχανισμό για τη συνεργασία, δήλωσε η Zaharieva

Βουλγαρία: Στην πραγματικότητα δεν έχουμε ένα μηχανισμό για τη συνεργασία, δήλωσε η Zaharieva

«Εκ των πραγμάτων δεν έχουμε μηχανισμό. Δεν έχουμε αποστολές, δεν έχουμε αναφορές – προφορικές, γραπτές ή οτιδήποτε άλλο. Δεν στέλνουμε πληροφορίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να λάβει επίσημη απόφαση», δήλωσε η αναπληρωτής πρωθυπουργός για τη δικαστική μεταρρύθμιση και η υπουργός Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva.

Η Zaharieva έλαβε μέρος στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Παρασκευής, όπου απάντησε σε ερώτηση της αντιπολίτευσης, στην οποία το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) ζήτησε να μάθει τον λόγο για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την κατάργηση του μηχανισμού συνεργασίας και αξιολόγησης.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η φιλοδοξία της Βουλγαρίας για την καθιέρωση του κράτους δικαίου ξεκίνησε πολύ πριν από την ίδρυση του Μηχανισμού Συνεργασίας και Αξιολόγησης. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η φιλοδοξία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση της χώρας, είτε αυτός ο μηχανισμός υπάρχει είτε όχι. Οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να γίνουν για χάρη των Βρυξελλών, του Βερολίνου, της Χάγης ή του Παρισιού, αλλά για χάρη των Βούλγαρων πολιτών. Δεν θα πρέπει να επιβληθεί μόνο από έξω», τόνισε η Zaharieva.

Σύμφωνα με την ίδια, με την πάροδο των ετών αρκετές κυβερνήσεις, διάφορα μέλη του κοινοβουλίου και το δικαστικό σώμα έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για μεταρρύθμιση προς αυτήν την κατεύθυνση, η οποία αξιολογείται από τις εκθέσεις της επιτροπής.

«Η θετική αξιολόγηση της επιτροπής επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2019. Ο Πρόεδρος David Sasolli έστειλε έπειτα επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποστήριξη του τερματισμού. Το Συμβούλιο εξέφρασε επίσης τη γνώμη του, η οποία υλοποιείται σε έκθεση της φινλανδικής Προεδρίας», υπενθύμισε η αναπληρωτής Πρωθυπουργός Zaharieva και πρότεινε ότι αυτή η περίοδος συμπίπτει με την έναρξη της εντολής της νέας επιτροπής και η κατάσταση γύρω από την επιδημία καθυστέρησε περαιτέρω την επίσημη απόφαση για απόρριψη του μηχανισμού.

«Αυτό δεν αλλάζει τη φιλοδοξία μας να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις προγραμματισμένες πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τους δείκτες του ίδιου του Μηχανισμού Συνεργασίας και Αξιολόγησης», διαβεβαίωσε η Zaharieva./ibna