Ρουμανία: Αύξηση των συντάξεων αλλά με ερωτηματικό για το ποσοστό αύξησης

Ρουμανία: Αύξηση των συντάξεων αλλά με ερωτηματικό για το ποσοστό αύξησης

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας, Florin Cîțu, σε δηλώσεις του μίλησε για δύο πιθανά σενάρια σχετικά με την αύξηση των συντάξεων.

Στο πρώτο σενάριο θα σημειωθεί αύξηση 10% από την 1η Σεπτεμβρίου, αντί για 40%, όπως προβλέπεται στον ισχύοντα συνταξιοδοτικό νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι, από τους Σοσιαλδημοκράτες (PSD). Αυτή η αύξηση θα αποτελούσε για τον υπουργό Cîțu «μια τεράστια προσπάθεια, στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και της μείωσης των δημοσιονομικών εσόδων».

Ο Υπουργός Οικονομικών θέλησε να εξηγήσει ότι η αύξηση των συντάξεων κατά 40% θα είχε δημοσιονομικό αντίκτυπο περίπου 50 δισεκατομμύρια λέι το 2021, ενώ το νομοσχέδιο των Σοσιαλδημοκρατών θα έφερνε «μεγάλες ανισορροπίες» στην κατάσταση της οικονομίας της χώρας.

Αυτό που έκανε εντύπωση και επισημάνθηκε από τον τοπικό τύπο ήταν ότι ο Υπουργός Cîțu δεν θέλησε να εξηγήσει το δεύτερο σενάριο, διευκρινίζοντας ότι θα παρουσιαστεί πρώτα, στον Πρωθυπουργό.

Τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη για “την ανάπτυξη της ρουμανικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, που να αντιστοιχεί σε εκείνη της ευρωπαϊκής οικονομίας”, ο Ludovic Orban ζήτησε ανάλυση της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης τους πρώτους 6 μήνες του έτους, βάσει της οποίας θα μπορούσε να υπολογιστεί η ποσοστιαία αύξηση των συντάξεων, η οποία υποτίθεται ότι επιτρέπει “την εγγύηση της πληρωμής τους έως το 2024”, “χωρίς να επηρεάζονται τα επενδυτικά σχέδια και οι απαραίτητοι χρηματοοικονομικοί πόροι στην οικονομική ανάπτυξη, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία ή την εκπαίδευση».

Η ολομέλεια της Γερουσίας απέρριψε χθες, Τετάρτη, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε με πρωτοβουλία των βουλευτών του USR σχετικά με τη φορολογία 90% των ειδικών συντάξεων. Το νομοσχέδιο του USR προβλέπει φόρο 90% για όλες τις ειδικές συντάξεις άνω των 3.500 λέι και φόρο 10% για ειδικές συντάξεις μεταξύ 2.000 και 3.500 λέι. Η ελάχιστη σύνταξη στη Ρουμανία είναι 704 λέι και η υψηλότερη ειδική σύνταξη υπερβαίνει τις 70. 000 λέι, πράγμα που σημαίνει περίπου 100 φορές περισσότερο. Υπάρχει επίσης, ένα μεγάλο κενό μεταξύ της μέσης σύνταξης στο δημόσιο σύστημα, επί του παρόντος 1.247 λέι, και της μέσης σύνταξης σε ειδικά συστήματα, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 4000 και 19.000 λέι, ” επισημαίνει το USR.

Η απόρριψη της πρότασης στη Γερουσία, που κατέθεσε το USR  αποτελεί μια “περαιτέρω απόδειξη υποκρισίας” από το PSD, δήλωσε ο Πρόεδρος του Union Save Romania, Dan Barna. Το νομοσχέδιο θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων./ibna