Σερβία: Τον Di Maio συνάντησε ο Dačić στη Ρώμη

Σερβία: Τον Di Maio συνάντησε ο Dačić στη Ρώμη

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ivica Dačić, πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Ιταλίας την Πέμπτη όπου είχε συνάντηση εργασίας στη Ρώμη με τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Luigi Di Maio.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που η πρώτη μου επίσκεψη, μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σχετικά με τον Covid-19, ήταν μια επίσκεψη στην Ιταλία. Αυτή η επίσκεψη αντικατοπτρίζει τη μεγάλη μας φιλία και το σεβασμό.

Εκ μέρους της Σερβίας, του Προέδρου Vučić, της Πρωθυπουργού Brnabić και εξ ονόματός μου, θα ήθελα να εκφράσω τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του κορωνοϊού και να πω ότι αυτές τις δύσκολες στιγμές, μέσω του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, συνέβαλαν στην προσέγγιση των λαών μας.

Αρχίζουμε σιγά-σιγά να οργανώνουμε τη ζωή με τον κορωνοϊό ανάμεσά μας, αρχίζουμε να άρουμε τα περιοριστικά μέτρα και να επαναφέρουμε τις διπλωματικές και πολιτικές μας δραστηριότητες στο φυσιολογικό.

Η Ιταλία είναι μια φιλική χώρα προς τη Σερβία, σας ευχαριστούμε για τη βοήθεια και την υποστήριξή σας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής μας ολοκλήρωσης και θα θέλαμε, με την αληθινή έννοια, η Ιταλία να είναι ο πρέσβης της Σερβίας και ο ευρωπαϊκός μας δρόμος προς την ΕΕ.

Συζητήσαμε σήμερα τις διμερείς μας σχέσεις, την ανάγκη να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε στην οργάνωση των διμερών μας δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης των δύο κυβερνήσεων, την οποία σχεδιάζουμε να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Μιλήσαμε επίσης για την οικονομία και την οικονομική μας συνεργασία, καθώς και για την ανάγκη ανάκαμψης των οικονομιών μας στο σύνολό τους.

Τελικά, αυτό που πιθανότατα ενδιαφέρει περισσότερο τους πολίτες μας είναι αυτό που θα συμβεί με τα σύνορα, δηλαδή το άνοιγμα των χωρών στα ταξίδια των ανθρώπων. Και μιλήσαμε γι ‘αυτό. Η Σερβία έχει ήδη λάβει την απόφαση ότι οι Ιταλοί πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στη Σερβία, τόσο χωρίς δοκιμές όσο και χωρίς την ανάγκη καραντίνας ή απομόνωσης. Αναμένουμε μια παρόμοια απόφαση να ληφθεί από την Ιταλία για τους πολίτες μας, φυσικά σύμφωνα με τις γενικές αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τις Βρυξέλλες, αναμένεται ότι από την 1η Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει σε όλα τα κράτη μέλη ότι οι πολίτες από τα Δυτικά Βαλκάνια θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες μεταξύ των μελών της ΕΕ.

Σας ευχαριστώ και πάλι και χαίρομαι που σας βλέπω, και για να συνεχίσουμε, έχοντας επιβιώσει από μια δύσκολη περίοδο και ελπίζω ότι θα έχουμε την ίδια επιτυχημένη συνεργασία με πριν», δήλωσε ο Dačić στη συνέντευξη τύπου.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Υπουργός Dačić αναφέρθηκε επίσης στον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα. «Δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση κατάργησε αυτά τα λεγόμενα αμοιβαία μέτρα, και πριν από αυτό τα τέλη, πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση του διαλόγου. Ο Πρόεδρος Vučić θα μιλήσει για αυτό με Ευρωπαίους αξιωματούχους, κυρίως με τον Borrell και τον Lajčák, μετά τις εκλογές στη Σερβία. Όπως γνωρίζετε, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο. Θέλουμε μια διαρκή λύση, έναν συμβιβασμό, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για όλα αυτά, επειδή δεν υπήρχε εδώ και πολύ καιρό διάλογος που πάνω από όλα εμποδίστηκε από τις μονομερείς αποφάσεις της Πρίστινα. Αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι ότι είμαστε ευγνώμονες σε όλους που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτόν τον διάλογο ή να αναζητήσουν συμβιβασμό. Σημειώνω για άλλη μια φορά ότι πριν από αυτό είναι εξίσου σημαντικό για τις αρχές της Πρίστινα να δηλώσουν εάν σέβονται όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα ή όχι, αν σέβονται τη Συμφωνία των Βρυξελλών, ή τώρα αρχίζουμε διαπραγματεύσεις από το μηδέν, κάτι που είναι απολύτως απαράδεκτο για εμάς, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ο εγγυητής της υπογραφής αυτής της συμφωνίας», δήλωσε ο Dačić./ibna