Β-Ε: Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά για τους πολίτες της ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου

Β-Ε: Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά για τους πολίτες της ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου

Ο Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Zoran Tegeltija (SNSD) δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από τη Β-Ε να ανοίξει ξανά τα σύνορά της σε χώρες της ΕΕ πριν από το τέλος Ιουνίου, με τη δυνατότητα επιβολής περιορισμών για ορισμένες χώρες ή περιοχές.

Ωστόσο, είπε, το κράτος θα παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση, επειδή η διαχείριση των συνόρων αποδείχθηκε ένα σημαντικό μέτρο για τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού, και κατά το άνοιγμα των συνόρων, λήφθηκαν υπόψη οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και η οικονομική ανάκαμψη, όπως και οι αποφάσεις γειτονικών χωρών και της ΕΕ.

Υπενθύμισε ότι αρχικά τα σύνορα άνοιξαν εκ νέου για την είσοδο επιχειρηματιών με περιορισμούς, άτομα με διπλή υπηκοότητα και πολίτες γειτονικών χωρών, προκειμένου να διατηρηθεί η επιδημιολογική κατάσταση σταθερή και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τι κάνει η ΕΕ.

Ένας βουλευτής από το κόμμα των Βοσνίων στη Βουλή των Κοινοτήτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, ο Denis Bećirović (SDP), ρώτησε σήμερα κατά τη διάρκεια τη συνεδρίασης του Σώματος, τον Zoran Tegeltija το πότε οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς σχεδιάζουν να ανοίξουν ξανά τα κρατικά σύνορα για πολίτες της ΕΕ προέλευσης Β-Ε.

«Πρέπει να επιλυθεί και να ρυθμιστεί το συντομότερο δυνατό. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, υπάρχουν πολλοί πολίτες που προέρχονται από τη Β-Ε και που θέλουν να επισκεφθούν την πατρίδα τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επομένως είναι απαραίτητο να τους στείλουμε ένα σαφές μήνυμα όταν μπορούν να έρθουν στη Β-Ε, αλλά αυτό δεν κατέστη σαφές από την απάντηση του Προέδρου», είπε.

Ο Bećirović επανέλαβε ότι δεν ήταν ικανοποιημένος με το έργο του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε κατά τη διάρκεια της πανδημίας που έπληξε πολλές χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Β-Ε./ibna