Μαυροβούνιο: Η ΕΚ ετοιμάζει ανεπίσημη αναφορά για τα Kεφάλαια 23 και 24

Μαυροβούνιο: Η ΕΚ ετοιμάζει ανεπίσημη αναφορά για τα Kεφάλαια 23 και 24

Το νομικό πλαίσιο που εγγυάται την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος υπάρχει, ωστόσο, το δικαστικό σώμα και η δίωξη εξακολουθούν να θεωρούνται ευάλωτα σε πολιτικές παρεμβάσεις, κατέληξε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση στα Ενταξιακά Kεφάλαια 23 και 24 στο Μαυροβούνιο.

Το προσχέδιο εγγράφου, στο οποίο είχε πρόσβαση η Pobjeda, αναφέρει ότι μεταξύ 2019 και 2020, το Δικαστικό Συμβούλιο διόρισε εκ νέου επτά προέδρους του δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένου της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Vesna Medenica.

«Αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον σεβασμό του Συντάγματος και του νομικού πλαισίου, το οποίο περιορίζει αυτούς τους διορισμούς σε δύο το πολύ, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική συγκέντρωση εξουσίας στο δικαστικό σώμα. Αυτό δεν συμβαδίζει επίσης με τις συστάσεις της GRECO για τη δικαστική ανεξαρτησία”, αναφέρεται στο έγγραφο.

Στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης, αναφέρθηκε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στη διερεύνηση παλαιών περιπτώσεων επιθέσεων σε περιουσία των μέσων ενημέρωσης.

Το 2019, οι αρχές κατέγραψαν τέσσερις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων. Οι Κατηγορητήριο απαγγέλθηκε σε τρεις από αυτές τις υποθέσεις, ενώ προσφέρθηκε προστασία σε δύο δημοσιογράφους.

Τον Απρίλιο του 2020, η αστυνομία φέρεται να έριξε φως σε τέσσερις περιπτώσεις επιθέσεων σε περιουσιακά μέσα από το 2011 και το 2014, όταν πέντε οχήματα υπέστησαν ζημιές και καταστράφηκαν. Δύο άτομα – ανήλικοι τη στιγμή της επίθεσης – συνελήφθησαν, αλλά οι ενορχηστρωτές της επίθεσης παραμένουν άγνωστοι.

Τον Ιανουάριο του 2020, ως μέτρο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, συντάκτες ειδησεογραφικού σάιτ συνελήφθησαν για το φερόμενο έγκλημα που πρόκλησης πανικού και αναταραχής.

«Ακολούθησαν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα από τις αρχές λόγω των δημοσιεύσεών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των ανακοινώσεων στο πλαίσιο της κρίσης COVID-19, και ξεκίνησαν ποινικές διαδικασίες εναντίον τεσσάρων πολιτών», λέει η αναφορά.

Σε σχέση με τα μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται ότι η μετάβαση του RTCG από κρατικό μέσο ενημέρωσης σε μια πραγματική δημόσια υπηρεσία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και ότι ο διορισμός ενός νέου Συμβουλίου τον Ιούνιο του 2019 απέτυχε να βελτιώσει τη συντακτική ανεξαρτησία και τα επαγγελματικά πρότυπα του RTCG.

Όσον αφορά τη θρησκευτική ελευθερία, το έγγραφο υπενθυμίζει ότι ο νόμος για την ελευθερία της θρησκείας ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για τη ρύθμιση του καθεστώτος των θρησκευτικών κοινοτήτων και ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε διάλογο μεταξύ νομικών εμπειρογνωμόνων και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία θεωρεί ότι θίγεται άμεσα από αυτόν τον νόμο.

Σε σχέση με το Κεφάλαιο 24 που αφορά στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, αναφέρεται ότι το ανθρώπινο δυναμικό της εισαγγελίας και της αστυνομίας δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τα διάφορα βάρη.

«Η αστυνομία χρειάζεται πιο οργανωμένους ερευνητές εγκλήματος και λαθρεμπορίου ναρκωτικών, ειδικούς που είναι επιφορτισμένοι με ειδικά μέτρα έρευνας και εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο, το οικονομικό έγκλημα και την εγκληματολογία»”, αναφέρεται στο έγγραφο.

Το νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως λένε, καθιερώθηκε σε μεγάλο βαθμό και εναρμονίστηκε με το κοινοτικό κεκτημένο.

«Τον Δεκέμβριο του 2019, το Μαυροβούνιο τροποποίησε ξανά τον νόμο για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Το 2020, ο νόμος θα πρέπει να τροποποιηθεί ξανά, προκειμένου να εξαλειφθούν οι υπόλοιπες ελλείψεις και να εναρμονιστεί με την οδηγία της ΕΕ για την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος”.

Τον Μάιο του 2020, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των μέτρων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (MONEIVAL) αφαίρεσε επίσημα το Μαυροβούνιο από τον τέταρτο γύρο της διαδικασίας επίβλεψης, θεωρώντας ότι η χώρα είχε λάβει αρκετά μέτρα για να διορθώσει τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν το 2015./ibna