Κροατία: 560 τουρίστες επισκέφτηκαν το Σπλιτ

Κροατία: 560 τουρίστες επισκέφτηκαν το Σπλιτ

Η Alijana Vukšić, η διευθύντρια του Τουριστικού Συμβουλίου του Σπλιτ, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι 560 επισκέπτες επισκέφτηκαν το Σπλιτ, λέγοντας ότι είναι «καλά νέα».

«Πρόκειται για μεμονωμένες αφίξεις. Περιμένουμε μεγαλύτερο αριθμό την επόμενη εβδομάδα όταν και ξεκινά το άνοιγμα των συνόρων”, δήλωσε η Vukšić στο Dalmatinski Portal.

Τόνισε ότι οι ιδιώτες ενοικιαστές είναι το θεμέλιο του τουρισμού, γι’ αυτό οργανώθηκαν σεμινάρια για να ενημερωθούν από πρώτο χέρι.

Ένα από αυτά διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Τουριστικό Συμβούλιο της κομητείας Split-Dalmatia με θέμα «Χρήσιμες πληροφορίες, οδηγίες, προτάσεις και κανόνες συμπεριφοράς για ιδιώτες ενοικιαστές με τουρίστες στην εποχή μετά τον COVID-19».

Όλες οι ερωτήσεις των ενοικιαστών απαντήθηκαν από τον Tonči Glavina, Υφυπουργό του Υπουργείου Τουρισμού, Luka Brčić, Αναπληρωτή Δήμαρχο και Προϊστάμενο του Προσωπικού Πολιτικής Προστασίας, τον Srđan Kušćević, Προϊστάμενο του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Σπλιτ, τον Slobodan Marendić, Προϊστάμενο του Συνοριακού Τομέα της Αστυνομικής Διοίκησης του Σπλιτ-Δαλματίας και των συναδέλφων του, τον Paško Ugrina, Προϊστάμενο του Τμήματος Πρόληψης, την Δρ Diana Nonković, Προϊσταμένη του Τμήματος Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νοσημάτων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, και τον καθηγητή Ivo Ivić, επικεφαλής της κλινικής για μολυσματικές ασθένειες του Κλινικού Νοσοκομείου στο Σπλιτ.

Όλοι οι εκθέτες συμφωνούν ότι η υγιεινή, η απολύμανση και η αίσθηση ασφάλειας για τους επισκέπτες είναι υψίστης σημασίας.

Ο Brčić επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πανικός, αλλά υπάρχει αίσθημα ευθύνης.

«Η ζωή συνεχίζεται, θέλουμε να αναπτυχθεί ο τουρισμός, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε πώς να συμπεριφερόμαστε στην περίοδο μετά τον κορωνοϊό. Γι’ αυτό διοργανώσαμε αυτήν την εκπαίδευση ώστε οι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν πώς να ενεργούν σε περίπτωση που ένας επισκέπτης έχει μολυνθεί, με ποιον να επικοινωνήσει και ποια βήματα να ακολουθεί», δήλωσε ο Brčić.

Ο Stella ανακοίνωσε ότι τα πάντα, από την εκπαίδευση, μέχρι όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τις συνθήκες, την προετοιμασία και τις πιθανές καταστάσεις, θα καταγραφούν και θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες τους, ώστε όλοι οι ενοικιαστές να μπορούν να ενημερωθούν.

«Ότι χρειάζεται για να είμαστε πιο ασφαλείς», υπογράμμισε ο Joško Stella, διευθυντής του τουριστικού συμβουλίου της κομητείας Split-Dalmatia.

Όσον αφορά τους όρους και τα μέτρα, είναι ξεκάθαρα, είπε η Glavina.

Ένα από τα κύρια ερωτήματα είναι εάν πρέπει να υπάρχει ένα κενό από τον ένα φιλοξενούμενο στον άλλο.

«Δεν χρειάζεται να κάνουμε ένα διάλειμμα και μπορούμε να το κάνουμε στην Κροατία. Έχουμε δείξει ότι ξέρουμε πώς να το πολεμήσουμε και να το ελέγξουμε», δήλωσε η Glavina.

Η συνοριακή αστυνομία είναι επίσης έτοιμη για την τουριστική περίοδο.

«Δεκάδες χώρες έχουν ήδη μια σχεδόν φιλελεύθερη προσέγγιση, όπως και πριν από τον κορωνοϊό, και μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις προκλήσεις. Η συνοριακή αστυνομία έχει ήδη δείξει από την αρχή ότι γνώριζαν πότε έπρεπε να κλείσουν τα σύνορα για να μπορέσουν να εργαστούν οι επιδημιολόγοι αποτρέποντας την εξάπλωση του ιού. Τώρα τα ανοίγουμε επειδή είμαστε καλά οργανωμένοι», κατέληξε ο Marendić./ibna