Σερβία: Σε Ιταλία και Ελλάδα ταξιδεύει ο Dacic για το άνοιγμα των συνόρων

Σερβία: Σε Ιταλία και Ελλάδα ταξιδεύει ο Dacic για το άνοιγμα των συνόρων

Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, Ivica Dačić, δήλωσε σήμερα το πρωί, φιλοξενούμενος στην τηλεόραση Happy, ότι σήμερα ταξιδεύει για την Ιταλία και αύριο θα πάει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Σέρβο ΥΠΕΞ με τους ομολόγους του θα συζητήσει την κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και το άνοιγμα των συνόρων.

Ο επικεφαλής της Σερβικής διπλωματίας υπενθύμισε ότι ο Sergey Lavrov, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα επισκεφθεί την Σερβία στις 18 Ιουνίου.

Όπως είπε ο Ivica Dacic, η «εποχή της διαδικτυακής διπλωματίας» σιγά-σιγά τελειώνει στον κόσμο και ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το ζήτημα του ανοίγματος των συνόρων, που είχαν κλείσει λόγω του κορωνοϊού, τόσο στην ΕΕ όσο και στα Βαλκάνια και πέραν αυτών, θα επιλυθεί έως τα τέλη αυτού του μήνα.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση πώς θα μοιάζει. Η ΕΕ πιθανότατα θα δώσει μια σύσταση ότι οι πολίτες των χωρών της Ένωσης μπορούν να επισκέπτονται ο ένας τον άλλον και στη συνέχεια θα μπορούσε να ακολουθήσει μια σύσταση για τις χώρες Schengen». Ωστόσο, το ερώτημα είναι, ποιος από αυτούς θα ισχύει και για τη Σερβία, πρόσθεσε ο Dacic.

Ο Σέρβος Υπουργός είπε επίσης ότι η Σερβία θα πρέπει να κάνει μια «δημοσκόπηση», δηλαδή να μιλήσει με όλους τους υπουργούς Εξωτερικών, τόσο εντός της ΕΕ όσο και στην περιοχή, και περαιτέρω, για να δει ποιο είναι το σχέδιο τους σχετικά με τη δυνατότητα να ταξιδέψουν οι πολίτες της Σερβίας.

Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχουν πληροφορίες ότι από τη Δευτέρα, οι Σέρβοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν ανεμπόδιστα στο Μαυροβούνιο, είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες, κι ότι επί του παρόντος τα σύνορα με τη χώρα αυτή μπορούν να περάσουν μόνο με συγκεκριμένες άδειες, όπως συμβαίνει με την Κροατία.

«Μίλησα σε όλους και όλοι περιμένουν την 15η  Ιουνίου για να δουν πώς η ΕΕ θα ρυθμίσει τα εξωτερικά σύνορα. Αναμένεται μια σύσταση για τη διευκόλυνση των μέτρων για τις υποψήφιες χώρες, αλλά αν αυτό δεν σημαίνει ότι θα ισχύσει», κατέληξε ο Ivica Dačić./ibna